Кадр з фільму "Швидкісний поїзд" / фото Sony Pictures

"Швидкісний поїзд", "Здобич" та "Їжак Сонік 2": головні кінопрем'єри тижня

09:13, 04.08.2022
10 хв.

Цього тижня в українських кінотеатрах очікуються комедійний бойовик "Швидкісний поїзд" з Бредом Піттом, пригодницька комедія "Їжак Сонік 2", ретроспектива одного з найкращих українських фільмів "Білий птах з чорною ознакою" та ще кілька новинок. Онлайн, тим часом, вийдуть довгоочікуваний приквел франшизи про Хижака – "Здобич", гостросюжетна драма "Тринадцять життів" про порятунок футбольної команди з печери в Таїланді, мультфільм "Лайтер", що є приквелом "Історії іграшок", та ще кілька новинок. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Швидкісний поїзд / Bullet Train (США, 2022)

Фільм "Швидкісний поїзд", заснований на романі Котара Ісаки "Жук Марія", розповість про кількох найманих вбивць, що опиняються разом в швидкісному поїзді, і всіх їх пов’язує одна й та сама місія.

Режисером фільму став Девід Літч, який до цього працював над фільмами "Дедпул 2" та "Форсаж: Гоббс та Шоу".

Головні ролі в фільмі виконали Бред Пітт ("Одинадцять друзів Оушена", "Безславні виродки"), Сандра Буллок ("Швидкість", "Міс Конгеніальність"), Аарон Тейлор-Джонсон ("Месники: Ера Альтрона", "Тенет"), Джої Кінг ("Фарґо", "Будка поцілунків"), Зазі Бітц ("Дедпул 2", "Джокер"), Браян Тайрі Генрі ("Вдови", "Вічні"), Санада Хіроюкі ("Мортал Комбат: Смертельна битва", "47 ронінів"), Карен Фукухара ("Загін самогубців", "Хлопаки"), Майкл Шеннон ("Форма води", "Ножі наголо") та інші.

В українських кінотеатрах фільм можна буде подивитися з 4 серпня.

Лайтер / Lightyear (США, 2022)

До українських кінотеатрів анімаційний науково-фантастичний фільм "Лайтер" від кіностудії Pixar поки так і не дістався, однак вже 3 серпня він стане доступним для перегляду на Disney+. Фільм є спін-оффом/приквелом серій мультфільмів "Історія іграшок", в якому розповідається історія походження персонажа-фігурки космічного рейнджера Базза Лайтера.

Лайтера в мультфільмі озвучив Кріс Еванс ("Перший месник", "Сіра людина", "Ножі наголо"). Також до озвучки долучилися Кеке Палмер ("Льодовиковий період 4: Континентальний дрейф", "Ноу"), Джеймс Бролін ("Жах Амітивіля", "Трафік"), Тайка Вайтіті ("Що ми робимо в тіні", "Кролик Джоджо", "Тор: Любов та Грім) та інші.

Фільм вийшов у прокат 17 червня 2022 року та отримав в цілому позитивні відгуки. Критики відзначили анімацію, акторську озвучку, саундтрек та розважальну складову, однак мали питання до сценарію. Також фільм потрапив у скандал через сцену з одностатевим поцілунком, за яку на деяких кіноагрегаторах йому навмисно занижували рейтинги.

Їжак Сонік 2 / Sonic the Hedgehog 2 (США, Японія, 2022)

Анімаційно-ігровий фільм "Їжак Сонік 2", заснований на серії відеоігор від компанії Sega, стане продовженням однойменного фільму 2020 року. Як і в минулому фільмі, на екрані будуть об'єднані мальовані персонажі та живі актори.

Головним антагоністом знову стане Доктор Роботнік у виконанні Джима Керрі, який цього разу об'єднається зі злісною червоною єхидною Наклзом (в оригіналі персонаж озвучив Ідріс Ельба), щоб знайти таємничий Майстер Смарагд і перемогти Соніка.

Також у фільмі знімалися Джеймс Марсден ("Траса 60", "Люди Ікс") і Шемар Мур ("Мислити як злочинець", "Спецназ міста ангелів").

У світовий прокат фільм вийшов ще в березні 2022 року, але до українських кінотеатрів він добрався лише 4 серпня. Загалом фільм отримав позитивні відгуки і увійшов в десятку найкасовіших фільмів року, зібравши в прокаті більше 400 мільйонів доларів. Критики зійшлися на думці, що, можливо, фільм і не такий яскравий, як ігри, але точно сподобається тим, хто залишився задоволений першим фільмом. Більш того, вже відомо, що у фільму буде повнометражне продовження та ще один спін-офф у вигляді серіалу.

Білий птах з чорною ознакою (Україна, 1971)

З 4 серпня в деяких кінотетрах пройдуть ретроспективні покази одного з найкращих фільмів за всю історію українського кінематографа – драма "Білий птах з чорною ознакою" від режисера Юрія Іллєнка. 

Картина, події якої розгортаються з 1937 по 1947 рік на Буковині, коли голод і румунізація населення привели до повсюдного зубожіння населення, розповідає про трагічну долю родини українських селян. Одну з головних ролей у фільмі виконав Богдан Ступка.

Маленька мама / Petite Maman (Франція, 2021)

Також 4 серпня в обмежений кінопрокат вийде нова робота французької режисерки, сценаристки та фем-активістки Селін Сьямми – драма "Маленька мама". Як і попередня її стрічка "Портрет дівчини у вогні" (власне, команда фільму і допомагала їй працювати над новинкою), ця картина влучно репрезентує жіночий погляд у сучасному кінематографі.

В центрі сюжету фільму – восьмирічна Неллі, що допомагає батькам розбирати речі в домі померлої бабусі та допитливо вивчає околиці. Раптом дівчинка зустрічає в лісі ровесницю, ніби близнючка, схожу на неї саму. Нову подругу звуть так само, як маму Неллі.

Світова прем’єра картини відбулася в 2021 році в межах основного конкурсу Берлінале, а на Міжнародному кінофестивалі в Сан-Себастьяні робота отримала Приз глядацьких симпатій. Також картина отримала високі відгуки від кінокритиків. Особливо вони відзначили акторську гру близнючок Жозефіни й Ґабріель Санс, які виконали головні ролі.

Фільм "Маленька мама" покажуть лише в обраних кінотеатрах, він демонструватиметься мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Матусі / Matky (Чехія, 2021)

Ще одна європейська новинка в українських кінотеатрах з 4 серпня – романтична комедія "Матусі", в центрі сюжету якої опиняться чотири абсолютно різні й одночасно такі схожі матері: блогерша, що народжує у прямому ефірі; втомлена "яжмати"; мама, яка скоро народить і мати "не в ресурсі". Усі вони знають, що таке злети і падіння, любов і ненависть, розставання та повернення, але в центрі усього цього – життя.

У світовий прокат фільм вийшов ще у 2021 році та отримав середні відгуки.

Здобич / Prey (США, 2022)

5 серпня онлайн (Hulu/Disney+) вийде фантастичний бойовик "Здобич", який стане приквелом культової франшизи про "Хижака". Цього разу події фільму розгортатимуться під час Громадянської війни у США (1861-1865 роки), а головною героїнею стане жінка з племені корінних американців команчі, яка всупереч гендерним нормам та традиціям хоче стати воїном. Вона отримає такий шанс, коли стикнеться з Хижаком, що вперше опинився на Землі.

Режисером фільму став Ден Трахтенберг, який до цього зняв високо оцінений фантастичний трилер "Кловерфилд, 10", один з епізодів "Чорного дзеркала" та прем’єрний епізод "Хлопаків".

Головну роль у фільмі виконала Ембер Мідфандер, яка до цього знімалася здебільшого у серіалах ("Легіон", "Розуелл, Нью-Мексико", "Фарго").

Передпокази фільму відбулися на San Diego Comic-Con у липні 2022 року, де він отримав здебільшого схвальні відгуки.

Тринадцять життів / Thirteen Lives (США, 2022)

Ще одна гучна онлайн-новинка тижня – біографічна гостросюжетна драма "Тринадцять життів", яка розповість про події рятувальної операції у печері Тхамлуангнангнон у Таїланді в 2018 році, коли юнацька футбольна команда та їхній тренер опинилися у пастці у печері на 18 днів.

Головні ролі у фільмі виконали Вігго Мортенсен ("Володар перстнів", "Зелена книга", "Виправдана жорстокість"), Колін Фаррелл ("Лобстер", "Бетмен", "Джентельмени"), Джоел Еджертон ("Великий Гетсбі", "Король", "Легенда про Зеленого лицаря"), Том Бейтман ("Смерть на Нілі", "Демони Да Вінчі") та інші.

Режисером фільму виступив оскароносний Рон Говард, який до цього зняв такі стрічки, як "Ігри розуму", "Аполлон-13", "Код Да Вінчі" та "Гонка".

Фільм вийшов в обмежений прокат в США ще 29 липня 2022 року, отримавши здебільшого схвальні відгуки. Онлайн фільм стане доступний 5 серпня на платформі Amazon Prime Video.

Повстання Черепашок-Ніндзя / Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles (США, 2022)

Також 5 серпня Netflix випустить анімаційний комедійний фільм про чергові пригоди Черепашок-Ніндзя. Події мультфільму відбуватимуться через 2 роки після того, як черепашки перемогли свого головного супротивника Шреддера. Одного разу до них навідується таємничий незнайомець з майбутнього з жахливим попередженням. Тепер черепашка Лео змушений очолити своїх братів – Рафу, Донні та Майкі – у боротьбі за порятунок світу від жахливих інопланетян Кренгів.

Вони/Їх / They/Them (США, 2022)

Крім того, Peacock 5 серпня випустить слешер з грою слів в назві "They-Slash-Them", що став режисерським дебютом для американського драматурга Джона Логана (відомий як сценарист фільмів "Гладіатор", "Авіатор", "007: Спектр" та багатьох інших кінохітів).

Події фільму розгортаються у конверсійному таборі, де група ЛГБТ-підлітків проходить терапію з "перевиховання". Раптом на них починає полювати серійний вбивця.

Головні ролі у фільмі виконали Кевін Бейкон ("Аполлон-13", "Невидимка", "Люди Ікс: Перший клас"), Керрі Престон ("Справжня кров", "Хороша дружина"), Анна Кламскі ("Віце-президент", "Винайдена Анна") та інші.

Фільм був представлений наприкінці липня 2022 року на ЛГБТ-кінофестивалі "Аутфест" у Лос-Анджелесі, де отримав середні відгуки.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – повертають гроші або пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в прокат в попередні тижні, а також найкращі серіали серпня 2022 року – цього тижня виходить фентезі-серіал "Пісочний чоловік", знятий за однойменною серією коміксів британського письменника Ніла Геймана.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся