Калуш оркестру історія гурту / фото instagram.com/kalush.official

У 2022 році Україну на Євробаченні представляє реп-фолк група Kalush Orchestra. Прогноз букмекерів обіцяє українським представникам перше місце на конкурсі з великим відривом. Справа не тільки у світовій солідарності з Україною, а й у незвичайному музичному стилі колективу.

У колективу з'явилися фанати по всьому світу, а пісня представлена ними на Євробаченні Kalush Orchestra - "Стефанія" потрапила в топи найпопулярніших пісень весни в багатьох країнах. В Україні ця пісня стала гімном війни. УНІАН розповість шлях від заснування до першого місця на Євробаченні 2022.

Kalush Orchestra: склад групи

Kalush Orchestra є паралельним проектом реп-групи Kalush. У цьому проекті група додала в реп народні елементи. Учасниками групи є Олег Псюк (соліст), Кіліммена і Джонні Дивний, які знаходяться у складі "оригінального" Kalush. У Kalush Orchestra до них приєдналися мультиінструменталісти Тимофій Музичук, Віталій Дужик та Ігор Діденчук.

Kalush Orchestra: історія групи

Група Kalush заснована у 2019 році Олегом Псюком. Назву вона отримала на честь рідного міста музиканта Калуш Івано-Франківської області. Олег Псюк написав пост про набір музикантів у Фейсбук. Тоді до нього приєдналися Ігор Діденчук і МС Кіліммен. 

Перший кліп групи був на пісню "Не маринуй" був знятий на вулиці Калуша і випущений на офіційному каналі групи YouTube 17 жовтня 2019 року. Цю пісню рекламувала відома реперка Аlyona Аlyona.

У листопаді 2019 року вийшов другий кліп "Ти гониш", який став дуже популярним. Після випуску цієї пісні Kalush отримали пропозицію про співпрацю з американським хіп-хоп лейблом Def Jam і підписали угоду.

6 грудня 2019 року група виступила на концерті Alyona Аlyona, де представила свої дві вже згадані пісні, а також нову пісню "Гори" спільно з Alyona Аlyona. 9 грудня знятий в Карпатах кліп на пісню був випущений на YouTube.

До 2021 року група випустила два альбоми і стала дуже популярною в Україні. Kalush записували спільні треки з такими музикантами, як YARMAK, Христина Соловей, Skofka, Jerry Heil, група "Океан Ельзи", Tember Blanche. Всі пісні виконувалися українською мовою.

У 2021 році Kalush оголосили про запуск паралельного проекту - Kalush Orchestra. На відміну від оригінальної групи, яка співала тільки в стилі реп, новий проект став використовувати в піснях народні та фольклорні елементи. Таким чином хлопці популяризували українську культуру.

Kalush Orchestra на Євробаченні 2022

12 лютого 2022 року Kalush Orchestra взяли участь у національному відборі на Євробачення 2022. Колектив посів друге місце - його випередила співачка Аліна Паш. Однак пізніше Паш була дискваліфікована через незаконне відвідування тимчасово окупованого Криму. Таким чином представниками України на конкурсі стали Kalush Orchestra.

Наприкінці лютого в Україні почалася повномасштабна війна з РФ. Учасник групи Джонні Дивний пішов на фронт, його замінив колишній фронтмен групи "Сальто назад" Саша Таб. У такому складі Kalush Orchestra поїхали на Євробачення 2022. Для конкурсу вони обрали пісню "Стефанія". Фінал Євробачення 14 травня вирішить долю групи. Їм прогнозують перемогу з імовірністю вище 50%.

Вас також можуть зацікавити новини: