Що робити на городі в червні / фото Pixabay

Перший літній місяць для власників саду чи городу є дуже зайнятим. Нещодавно посаджені рослини потребують уважного догляду, а бур'яни та шкідники атакують ділянку. Наприкінці червня вже дозрівають перші ягоди і ранні фрукти. Ми склали список справ, що зробити в червні в саду або городі.

Відео дня

Що можна посадити в червні на городі

У червні у відкритий грунт садять теплолюбні культури, які не переносять заморозки. Ось що можна посадити в червні:

  • Картопля. Бульбу можна посадити в червні, якщо травень був із заморозками. Для цього виберіть пізні сорти, які добре переносять осінні морози.
  • Буряк. Можна подумати, що садити буряк уже пізно. Але за типової для червня теплої і сонячної погоди овоч виросте дуже швидко.
  • Морква. Якщо посіяти помаранчевий овоч на початку літа, то йому буде не страшна морквяна муха. А також рослина проросте набагато швидше.
  • Кавуни та дині. Баштанні культури дуже теплолюбні. Червень ідеально підходить для їхнього вирощування. 
  • Зелень. Червень - прекрасний час для посадки салату, шпинату, базиліка, петрушки. Дозріє посаджена зелень вже через місяць. 

Також в червні можна пересадити у відкритий грунт розсаду помідорів, перців, огірків, баклажанів, кабачків і капусти, якщо не зробили цього в травні. Помідори рекомендується висаджувати на початку місяця, а баклажани і перці - в середині.

Що потрібно зробити на городі в червні

Коли всі овочі вже посіяні, а перші саджанці проросли - пора зайнятися доглядом за ділянкою. Ось що потрібно зробити в червні на городі:

  • Підгортання. Грядки з посадженими рослинами підгортають з двох боків у формі пагорба. Ця процедура зміцнює коріння рослин, захищає його від морозів і зберігає більше вологи. Підгортати прийнято картоплю, помідори, огірки, капусту.
  • Обробка від шкідників. У червні рослини найсильніше страждають від попелиці, парші, іржі, личинок, колорадських жуків, сарани. Обприскування рослин від хвороб і шкідників проводять у суху погоду.
  • Пасинкування. Так називають видалення зайвих бічних пагонів. У результаті рослина не витрачає сили на дрібні гілки, а основні дають більший урожай. Пасинкують здебільшого огірки, помідори, баклажан і перець, виноград.
  • Прополка. На початку літа бур'яни тільки починають рости, тому їх буде нескладно позбутися.
  • Збір урожаю. Протягом усього місяця збирають зелень, редис, різні види салату, зелену цибулю і часник. До кінця червня дозрівають полуниця і суниця.

Також не забудьте кількі разів полити рослини, якщо червень видасться сухим.

Що потрібно зробити в саду в червні

У червні в саду зазвичай уже нічого не садять. Головною турботою садівників на початку літа є обприскування саду від шкідників і хвороб. В Україні головними шкідниками кущів і дерев є парша, моніліоз, антракноз, яблучна муха, слимаки, борошниста роса, чорна плямистість. Рослини обробляють універсальними пестицидами в суху погоду.

Також в червні в саду дерева прищипують, обрізають і удобрюють при необхідності.

Що потрібно зробити в червні на дачі / фото ua.depositphotos.com

Що потрібно зробити на клумбі в червні

На клумбі в червні можна посадіть квіти: чорнобривці, фіалки, айстри, настурції, гладіолуси, маргаритки, півонії, дзвіночки. 

Деякі квіти в червні обрізазають, щоб стимулювати їхній ріст. Це стосується ірисів, півоній, троянд, гортензій. Виконуйте процедуру обережно, щоб не нашкодити рослині.

Якщо рослини часто хворіють або погано цвітуть - можна провести підгодівлю рідкими комплексними засобами.

Що потрібно зробити в червні в винограднику

У винограду в червні починається фаза активного росту, коли він вимагає ретельного догляду. На початку літа рослину підгодовують, обробляють від хвороб, поливають. Молоді лози рекомендується підв'язати, щоб спрямувати їх у потрібному напрямку і запобігти обламуванню.

Для гарного врожаю дуже важлива обрізка. Перед тим, як обрізати виноград, огляньте всі лози і знайдіть слабкі та молоді другорядні пагони. Якщо їх обрізати, то на основних гілках буде набагато більше ягід.

Вас также могут заинтересовать новости: