Які гілки обрізати у винограду влітку / фото ua.depositphotos.com

Літня обрізка винограду важлива для гарного плодоношення і здоров'я лози. На рослині виростає більше бруньок і гілок, ніж вона може забезпечити соком. Якщо чагарник не обрізати, то через кілька років він може виродитися, а його ягоди стануть дрібними і несмачними. Ми розібралися, як потрібно правильно обрізати виноград влітку.

Навіщо обрізати виноград влітку

Перед тим, як обрізати виноград, потрібно ознайомитися з плюсами цієї процедури. Обрізка виноградом влітку збільшує кількість врожаю і покращує його якість. Після обрізки лози отримують більше світла і повітря, їхній імунітет зміцнюється. Рослина рідше хворіє і може рівномірно розподілити соки

Чи потрібно обрізати виноград в період плодоношення

Обрізати виноград починають з червня і продовжують до вересня. Обрізка також потрібна йому і в період плодоношення. Мета процедури - забезпечити дозріваючим гронам доступ до світла і повітря. В результаті ягоди стануть солодшими і швидше дозріють.

Як доглядати за виноградом в літній період-правила

Перед початком роботи обов'язково підготуйте гострі садові ножиці, секатор або спеціальні виноградні пилки. Інструмент добре заточіть, оскільки тупе лезо дуже травмує виноград.

Після появи перших бруньок на лозі видаляють три нижні пагони, а також всі слабкі і хворі бруньки. Їх легко видалити навіть пальцями.

Потім протягом усього липня проводять пасинкування, тобто обрізають пасинки винограду. Пасинки - це молоді зелені бічні пагони, які ростуть з пазушних бруньок. Їх видаляють до двох нижніх листків. Протягом місяця виноград регулярно оглядають і підрізають молоді пасинки.

Потім в період плодоношення обрізають суцвіття. На перший рік на всьому дереві залишають не більше 10 найсильніших суцвіть, на другий - не більше 20, на третій - не більше 30 і так далі. На кожній плодовій гілці має рости не більше двох грон - тоді виноград зможе рівномірно розподілити сили на дозрівання ягід.

У липні і в серпні на винограді проріджують листя, щоб забезпечити доступ світла до ягід. Для цього обрізають листя, які відкидають тінь на грона. Також продовжують видаляти пасинки.

У серпні власники виноградника проводять чеканку. Процедура проводиться на рослинах, які досягли висоти 2 метри і вище. Для цього "пусті" і непотрібні пагони вкорочують наполовину. А пагони, що плодоносять, обрізають приблизно на 30-40 сантиметрів.

Місця зрізів досвідчені садівники рекомендують обробляти садовим варом або розчином мідного купоросу, щоб не занести інфекцію і прискорити загоєння ран.

Для досвідчених садівників існують різні схеми обрізки винограду влітку. Але новачкам краще обмежитися мінімальним доглядом, інакше ризикуєте перестаратися і обрізати потрібні пагони.

Вас також можуть зацікавити новини: