Важливо навчитися правильно поливати томати / фото ua.depositphotos.com

Помідори - одні з найпопулярніших овочів в Україні. Їх можна їсти свіжими, солити, маринувати, саме тому багато людей вирощують цю культуру самостійно. УНІАН розповість, як часто поливати помідори у відкритому грунті і в теплиці, а також які дати в цьому місяці вважаються найбільш вдалими для такої процедури.

Як зрозуміти, що помідорів не вистачає води - головні ознаки

Томатам необхідні високі температури, щоб рослина добре і швидко розвивалася. В таких умовах регулярний полив необхідний, інакше ви зіткнетеся з явними симптомами посухи:

  • повільним зростанням;
  • сухими і скрученими листям без яскравого кольору;
  • опаданням квіток;
  • сухим і зморщеним грунтом.

Зрозуміти, як часто поливати помідори у відкритому грунті або теплиці, складно, адже дана культура дуже сприйнятлива до змін навколишнього середовища. Найкраще - виробити свій графік поливу і привчати до нього рослину.

Відео дня

Як поливати помідори у відкритому грунті і теплиці - докладна інструкція

Як правило, томатам вистачає дворазового поливу в тиждень по 3-4 літри під кожен кущ. Якщо погода занадто спекотна, то частоту потрібно збільшувати і забезпечувати вологою рослини кожен день або через день.

Коли томати плодоносять, то обсяг води теж повинен бути більше - 5-6 літрів під кожен кущ. Воду бажано брати відстояну і кімнатної температури - від холодної рослини можуть захворіти і почати в'янути.

Є три методи поливу:

  • під корінь - в борозни, лунки, навколо рослини;
  • крапельним способом;
  • з пластикових пляшок.

У першому випадку є багато ризиків - по-перше, ви можете перелити або недолити воду, це позначиться на самопочутті помідорів. По-друге, якщо потрапите на листя, то вода може стати своєрідною лінзою для сонячних променів, що стане причиною опіків на помідорах.

Другий варіант вважається найбільш оптимальним і вдалим, але через свою вартість не для всіх доступним. Полив через пластикові пляшки - це "дідівський" метод - найпростіший, найдешевший і найзручніший. Вам потрібно відрізати нижню частину пляшки, вкопати її під помідорний кущ і наливати воду, яка буде сама розподілятися по кореням рослини. Так у вас вийде і завдання виконати, і полив відрегулювати.

Коли можна і коли не можна поливати помідори за місячним календарем

У другому місяці літа існують певні дні, коли можна і потрібно поливати томати. У липні такими датами стали 2-4, 6-8, 11-12, 15-16, 21-22, 25-27, 30-31 числа. В інші дні постачати рослину вологою не рекомендується, інакше з нею можуть трапитися різні неприємності - від атаки комах до повної загибелі.

Вас також можуть зацікавити новини: