Як і коли садити болгарський перець / depositphotos.com

Отже, ви посіяли і благополучно виростили розсаду болгарського перцю. Тепер прийшов час висаджувати її у відкритий грунт - на город. УНІАН розповідає, коли і як правильно садити болгарський перець, щоб розсада прижилася, а перець порадував урожаєм.

Раніше ми розповідали, як і коли сіяти горох весною.

Відео дня

Коли садити болгарський перець у відкритий грунт 

Болгарський перець не любить низьких температур - вони його гублять. Тому з висадкою розсади в грунт краще не поспішати. Потрібно дочекатися, коли мине загроза заморозків, в тому числі й нічних, а середньодобова температура повітря досягне +13-15 градусів. Це на практиці - середина-кінець травня, але краще орієнтуватися по погоді, а не за календарем.

Розсаду болгарського перцю переносять в грунт, коли він вже висотою близько 15 см, у нього не менше 6 листочків і навіть можливо сформувалася перша квіткова брунька - це приблизно на 50 день після посіву насіння.

Порада: десь за 10 днів до висадки розсади її потрібно загартувати - виносити на якийсь час на балкон, веранду або терасу, поступово привчаючи до зниження температури повітря.

Де краще садити перець - в тіні чи на сонці

Болгарський перець любить сонце і не любить вітру, тому вибирайте захищені від нього ділянки.

Також добре висадити перець там, де до цього росли капуста, огірки, баштанні і бобові культури. Але після картоплі і помідорів садити не варто - там грунт вже вихолощений. Плюс до всього - у томатів і перцю схожі захворювання, тому розсада може заразитися.

Порада: досвідчені городники над грядками перцю натягують дуги, щоб в разі погіршення погоди або ж при дуже пекучому сонці можна було накрити зверху плівкою і захистити перець від цих неприємностей.

Як садити болгарський перець

Висаджуючи перець на грядку дотримуйтеся таких правил: 

  • ретельно розпушіть грунт на грядці, видаліть коріння бур'янів, гілки і камені;
  • удобріть грунт - наприклад, перегноєм; 
  • зробіть лунки за схемою 70х30-45 см - тобто, 70 см - відстань у міжряддях і 30-45 - між кущиками; глибина лунок повинна бути такою ж, як і в ємності, в якій росла розсада перцю;
  • добре пролийте лунку теплою водою - це допоможе розсаді швидше адаптуватися;
  • пересаджуйте перець разом із земляною грудкою, в якій росла розсада.

Порада: можна в кожну лунку додати деревну золу або подрібнену яєчну шкаралупу - це захистить перець від капустянки.

Висаджувати перець у відкритий грунт краще ввечері або в похмуру погоду - розсада краще прийметься. Не забувайте поливати болгарський перець - він любить воду, особливо в спекотні дні. Поливайте під корінь, а після поливу розпушіть трохи грунт, щоб волога не так швидко випаровувалася.

Вас також можуть зацікавити новини: