Яку користь приносить полин / ua.depositphotos.com

Полин звичайний - рослина зі сріблястим листям, гіркотою і яскравим запахом. Росте зазвичай уздовж доріг, на луках, дачних ділянках. На городі та в саду його заведено позбуватися - бур'ян же. Між тим, не всі знають, що це - одна з найдавніших лікарських рослин, і плюс до всього він має ще низку корисних властивостей. Розберімося, яку користь приносить полин у саду і на городі та чому його не варто поспішати виривати.

Полин - користь бур'яну, який насправді не бур'ян

Трава полин - на почесному місці в народній медицині, тому її часто вирощують як лікарську культуру. Крім цього, вона вважається також сильним інсектицидом і репелентом, що допомагає знищити або відлякати комах та личинок, що літають і повзають.

Полину бояться попелиця, пильщик, білокрилка, білявка, плодожерка, морквяна муха.

Відео дня

Також полин "працює" як профілактика деяких хвороб рослин.

Як використовувати полин у городі та саду

Деякі городники розкладають гілочки полину вздовж рядів моркви, зверху на капусту, вішають на дерева і чагарники. Чи можна садити полин на городі? Можна і потрібно, і не тільки для відлякування комах, а й для приготування настою полину - саме він має славнозвісну репелентну дію.

Щоб приготувати настій полину, залийте великий пучок (300 г) свіжої трави 5 л окропу і дайте настоятися протягом години.

Обприскуйте цим настоєм рослини, уражені шкідниками, і їхня кількість значно зменшиться.

Що стосується саду, то в ньому теж можна висадити полин. Де посадити полин на ділянці найкраще? Під деревом або кущем (у районі пристовбурного кола) - рослина, що ростиме майже впритул до стовбура, захищатиме від повзучих шкідників і певною мірою від летючих:

  • полин обходять стороною мурахи, а значить, не буде і попелиці;
  • не терплять полин гусениці й плодожерки;
  • цю пахучу рослину не люблять миші - вони намагаються не селитися там, де вона росте.

На зиму можна обгорнути полином стовбури плодових дерев, і тоді зайці не будуть об'їдати з них кору. Також цей "бур'ян" має гарний вигляд у квітнику - він невибагливий, стійкий до посухи. Що посадити поруч із полином? Лаванду, дзвіночки, сантоліну - вони гарно виглядатимуть разом, а поруч із трояндами рослина відлякуватиме попелицю.

Раніше ми розповідали, коли обрізати малину навесні і як це робити, щоб урожай радував усе літо.

Вас також можуть зацікавити новини: