Сварка не дасть нічого, окрім взаємних образ, тому варто її одразу зупиняти / фото ua.depositphotos.com

Сварки – саме те, що часто руйнує найтепліші стосунки. В більшості випадків предмет цих сварок не вартий взаємних образ, до яких призводять такі конфлікти.

Леслі Доарес, терапевт, яка спеціалізується на допомозі парам у покращенні стосунків у шлюбі, розповіла на сторінках видання Yourtango про важливі психологічні прийоми для зменшення шкоди під час сварки та щирого примирення після неї. Ось її головні поради:

  1. Зупиніться, щойно стане очевидним, що розмова перетворюється на сварку. Якщо ви зрозуміли, що розмова повернула "не туди" і її продовження заведе вас у поганому напрямку, продовжувати таку розмову не має сенсу. Сварка ще нікому і ніколи не допомогла у стосунках.
  2. Розберіться з почуттями. Коли сварку зупинено, або навіть попереджено до її початку, розберіться з почуттями, які виникли під час розмови. Якщо ви відчуваєте гнів, спробуйте зрозуміти, чому слова чи дії партнера викликали таку емоцію, і як запобігти повторенню ситуації в майбутньому. 
  3. Не зосереджуйтесь на реакціях партнера. Як правило взаємні образи виникають не через першопричину сварки, а через взаємну надмірно емоційну реакцію. Тобто на слова партнера, які могли здатися образливими. Психолог наголошує, що в цьому моменті пам’ять і сприйняття може вас обманювати. Вам може здаватися, що під час сварки партнер сказав щось надто образливе і брехливе. Правда в тому, що часто це є помилковим спогадом, який сформувався через ваш емоційний стан. Саме тому варто шукати вирішення початкової проблеми, а не намагатися з’ясувати, хто є жертвою, а хто був неправий.
  4. Усвідомте, що партнер може сприймати ситуацію зовсім інакше ніж ви. Частково це стосується описаного в попередньому пункті. Частково – бачення самої першопричини. Пам’ятайте, що довести власну правоту не є вашою метою у розмові з партнером. Відпустіть "кінець мотузки", припиніть тягнути ситуацію на себе, і партнер одразу зробить те саме. Тоді можна буде обговорити саму проблему, а не ваші реакції на неї.
  5. Визначте, що відбувається. Це завжди варто тримати в голові. Якщо ви у чомусь не згодні з партнером, вам не потрібно виправдовувати свою позицію, адже вона завжди є суб’єктивною – базується на вашому життєвому досвіді та характері. Так само немає сенсу заперечувати позицію партнера. Зосередьтеся на тому, як зробити ситуацію прийнятною для вас обох. 

Інші цікаві матеріали з порадами щодо стосунків з людьми

Як писав УНІАН, новоспечені дідусі та бабусі (а також інші родичі) при народженні онуків часто втрачають розум від радості і роблять помилки, які потім дорого коштують. Фахівці назвали фрази, які не можна казати молодим батькам.

Відео дня

Також ми розповідали, що розмови є невіддільною складовою будь-яких стосунків і можуть виявитися ключовим фактором у зміцненні зв'язку між партнерами. Психологи визначили три основні теми, які допомагають парам покращити стосунки та зрозуміти один одного.

Вас також можуть зацікавити новини: