Переможниця "Міс України 2023" Софія Шамія / прес-служба

Софіє, ви у 18 років стали переможницею конкурсу "Міс Україна 2023". Розкажіть про свої враження.

Відчуваю себе неймовірно щасливою в уособленні переможниці "Міс Україна 2023". Особисто для мене, це велике визнання, й перемога в першу чергу для самої себе. Бо моя місія - гідно представити Україну на міжнародній арені, та ще більше допомогти нашій країні!

Як ви наважилися взяти участь у конкурсі?

Відео дня

Це було спонтанне рішення, проте воно зробило мене найщасливішою. Врешті-решт, я дуже вдячна за можливість представляти Україну. Це вагоме досягнення для мене і велика честь. 

Як цьогоріч, в умовах війни, проходив кастинг і сам конкурс?

В цьому році конкурс проводився в онлайн форматі задля безпеки і дівчат, і всієї команди. З початку це була онлайн співбесіда, а потім я приїхала на особисту зустріч в офіс "Міс Україна". Чесно кажучи, я дуже переживала перед зустріччю. Завчасно обирала свій look, продумувала в чому буду до дрібних деталей. Пам’ятаю, я ще була з яскравим кольором губ, і міркувала, чи доречно то було, чи треба було використати більш нейтральні кольори. Тоді я найщасливішою дівчинкою впевнено виходила з зустрічі. Згодом я дізналась, що стала учасницею "Міс Україна 2023", зробила фотосесію і потім голова конкурсу повідомила, що я стала переможницею.

Який головний меседж ви будете нести в Індії, на конкурсі "Міс світу"?

З огляду на ситуацію в нашій країні, я хочу робити та нести благодійну місію, спрямовану на допомогу постраждалим внаслідок війни в Україні. Зараз, коли маю змогу виступати на міжнародному конкурсі краси, це стає чудовою можливістю вивести проблеми війни та потреби українського народу на світовий рівень.

Мій меседж – бути рупором незалежної країни! Мій батько служить, тому я знаю про всі потреби військовослужбовців, і мені хочеться всіляко допомогти їм, адже саме вони на передовій боротьбі до нашої незалежності. 

Саме спільно ми можемо допомогти покращити життя тих, хто постраждав від військових дій та викликати увагу світу.

В цьому році конкурс проводився в онлайн форматі задля безпеки і дівчат, і всієї команди, - Шамія / прес-служба

До речі, цього року конкурс не оминули скандали. Деяких учасниць звинувати у зв'язку з Росією. Як ви ставитеся до цього?

Особисто для мене весь фокус під час участі був направлений на шлях до перемоги та можливості представляти нашу країну на міжнародній арені, а ще бути максимально корисною своїй державі протягом всього року. До того ж, я не була особисто знайома с учасницями, адже все проходило онлайн.

Чи будете ви спілкуватися з представницею Росії на "Міс світу"?

Наскільки відомо комітету конкурсу "Міс Україна", учасниці від Росії немає в заявлених країнах. Від самого початку війни комітет "Міс Україна" надсилав листи та офіційні відео-звернення з проханнями виключити Росію з числа країн, котрі будуть брати участь у конкурсі. Щиро віримо в підтримку "Міс світу" у цьому питанні. Але в разі присутності планую не взаємодіяти з країною-агресором.

Навколо конкурсу також ходять чутки про кумівство та корупцію. Розкажіть, чи зіштовхувалися ви з таким?

Ні, не зіштовхувалася. Конкурси краси знаходяться під пильним поглядом громадськості та ЗМІ. Тому розумію, що перемога приносить велику публічну увагу. В собі, як в особистості, я абсолютно впевнена!

Цього року конкурс "Міс світу" відбудеться в Індії. Можливо, ви привідкриєте завісу підготовчого процесу? Чим плануєте дивувати світ?

Зараз ми готуємо мій благодійний проект, який є головним та найважливішим моментом в моїй діяльності. Плануємо також провести заходи формату арт-терапії та мотиваційні івенти для дівчат, у яких чоловіки пішли на фронт захищати свою країну, або для мам, чиї сини та доньки служать в ЗСУ.

Що стосується образів, то національна сукня створюється українським брендом MYVO. Її доповнить розкішний аксесуар подібний до вінка української нареченої. Він є символом надії та світлого майбутнього. Сукня буде доповнена кінематичними елементами, які будуть приводити у рух деякі її елементи.

В собі, як в особистості, я абсолютно впевнена, - Шамія / прес-служба

Як ви вважаєте, що для України означатиме ваша перемога на "Міс світу"?

Перемога України на "Міс світу" під час війни набуває особливого символічного значення. Це знак міцності та незламності нашого українського духу перед випробуванням війни, що може об’єднати всіх нас, й надихнути на вищі досягнення будь-яких цілей. Вважаю, що перемога може підсилити міжнародну підтримку та увагу до війни в Україні. 

Ви сказали, що ваша головна мета на конкурсі - розповісти світу про війну в Україні. А де вас застало повномасштабне вторгнення?

Для мене це взагалі був дуже переломний момент у житті. Дуже чітко пам’ятаю один з перших днів війни: ми прокинулися зранку, побачили військову техніку, це дуже моторошно було. Моя сім’я не хотіла вірити в те, що розпочалась війна, всі були в шоці. В той момент мені потрібно було взяти велику відповідальність на себе і почати закликати їх до дій. Врешті-решт ми поїхали у маленьке селище поблизу Києва. Це був дуже важкий, проте важливий крок для нас і нашої безпеки.

В перші дні війни мій батько приєднався до лав ТРО, тому у Київську область поїхали тільки ми з мамою, і кішка. 

Чи виїжджали ви за кордон?

Так, лише один раз ми поїхали до Польщі, проте душа була з рідною Україною. Не витримавши, ми повернулись.

Як війна вас змінила?

Перш за все, почала більше цінувати життя, оберігати моменти проведені з моїми батьками, рідними і моєю кішкою (посміхається).

В перші дні війни мій батько приєднався до лав ТРО, - Шамія / прес-служба

Давайте поговоримо не тільки про вашу внутрішню, але і зовнішню красу. Складно не звернути увагу на вашу яскраву зовнішність. Як гадаєте, це ваш козир, чи, можливо, вона заважала вам у житті? 

Моя зовнішність – моя особливість. Проте в дитинстві, як було у кожної дитини, ми вважали, що думка оточуючих є надто важливою. Я переживала за те, який вигляд я маю і часто зіштовхувалась з булінгом зі сторони однокласників відносно своєї ваги. Потім, з часом я закохалась в себе і навчилася любити себе справжню.

У кожного з нас є свої критерії краси. Тоді мені до вподоби були зачіски з рівним волоссям. Тому я комплексувала щодо своїх кучерів.

Можете розкрити свої якісь бьюті-секрети?

Насправді я маю рівний тон шкіри з дитинства, тому рідше за інших відвідую косметолога. Якихось особливих бьюті-секретів не маю. Проте єдиний мій лайфхак, коли відчуваю набряклість на обличчі, роблю масаж льодом за масажними лініями. Головне, дівчата, це поетапний догляд зранку та ввечері.

Як ви реагуєте на чоловічу увагу? Чи є у вас кохана людина?

Нас, дівчат, увага надихає. Це приємно відчувати на собі знаки уваги й отримувати компліменти не тільки від чоловіків, а й від жінок. В мене є хлопець, ми зустрілись рік тому під час волонтерства.

Не планую, щоб моделінг став основним напрямком моєї діяльності, - Шамія / прес-служба

Чи плануєте ви і надалі займатися моделінгом?

Не планую, щоб моделінг став основним напрямком моєї діяльності. Я активно займаюсь волонтерською діяльністю, відкрила японське кафе у Львові та ресторан у схожому стилі в Івано-Франківську. А "Міс Україна" - це для мене можливість заявити про Україну на міжнародній арені.

Саме завдяки війні я переосмислила своє життя, стала частіше бачитись з рідними. Для мене наразі дуже важливо бути корисною суспільству. 

До того ж в майбутньому планую вступити на заочну форму навчання до іноземного ВУЗу, щоб отримані знання використовувати для відбудови України. Наразі активно займаюсь саморозвитком та вивчаю іноземні мови.