У липні КДКП вирішила не звільняти Холодницького з посади голови САП, обмежившись доганою / фото УНІАН

Верховний суд у складі Касаційного адміністративного суду вирішив відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Національного антикорупційного бюро України до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) про визнання протиправним та скасування рішення щодо догани керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому.

Як повідомляється на сторінці Верховного суду у Facebook, у судовому порядку підлягають оскарженню ті рішення КДКП, які прийнято за результатами дисциплінарного провадження, і право на таке оскарження має лише прокурор як суб’єкт цього дисциплінарного провадження, діяльність якого оскаржується.

Читайте такожХолодницький позичив своєму заступнику понад півмільйона гривень

Відео дня

"Особи, за дисциплінарною скаргою яких КДКП приймає рішення у визначеному Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII «Про прокуратуру» (далі – закон № 1697-VII) порядку, не є суб’єктами дисциплінарного провадження і не наділені правом на оскарження в судовому порядку рішень КДКП як за результатами дисциплінарного провадження, так і за наслідками вирішення питання про його відкриття", - йдеться у повідомленні.

Суд також зауважив, що НАБУ у разі незгоди з рішенням КДКП може з дозволу комісії прокурорів оскаржити таке рішення лише до Вищої ради правосуддя, а тому бюро не має права на оскарження рішення, ухваленого КДКП за результатами розгляду такої скарги.

Також зазначається, що "таке рішення Суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Великої Палати Верховного Суду".

Як повідомляв УНІАН, 30 березня генпрокурор Юрій Луценко та директор НАБУ Артем Ситник звернулися до КДКП з поданням про звільнення Холодницького з посади керівника САП.

Дисциплінарні скарги про вчинення Холодницьким дисциплінарних проступків складені за фактами, виявленими під час кримінального провадження, що розслідується НАБУ спільно з ГПУ.

Сам Холодницький заявляв, що провадження проти нього зареєстровано за статтею Кримінального кодексу про розголошення даних досудового розслідування та примушування свідків до надання показань.

26 липня КДКП вирішила не звільняти Холодницького з посади заступника генерального прокурора України - керівника САП, а обмежитись доганою. Голова комісії Віталій Грушковський заявляв, що дане рішення може бути оскаржене в адмінсуді або у Вищій раді правосуддя.

17 серпня до Верховного суду надійшла позовна заява НАБУ до КДКП, де просить скасувати рішення КДКП про накладання дисциплінарного стягнення у вигляді догани Холодницькому.

Позивач просив визнати протиправним і скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів й зобов’язати КДКП розглянути висновок про наявність дисциплінарного проступку в його діях та відповідні матеріали дисциплінарного провадження.