Федеріка Могеріні / REUTERS

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявляє, що ЄС у найближчі тижні продовжить вивчати можливість запровадження санкцій проти Російської Федерації через видачу паспортів українцям на окупованому Донбасі за спрощеною процедурою.

Про це Могеріні повідомила на прес-конференції після засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі, а також зустрічі з шістьма главами МЗС країн-учасниць ініціативи "Східне партнерство".

Зокрема, її попросили прокоментували заяву міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, який сказав, що ЄС не має обмежуватися лише персональними санкціями через паспортний указ, а вдатися до більш дієвої реакції.

Відео дня

Могеріні підтвердила, що сьогодні обговорювалося питання застосування санкцій проти Росії за спрощення процедури видачі російських паспортів українцям на окупованому Донбасі.

Зокрема, за її словами, це питання обговорювалося "не лише з східними партнерами, але також на початку нашого засідання Ради ЄС із закордонних справ".

"Я впевнена, що ми продовжимо розглядати це питання у найближчі тижні", - додала високий представник Європейського Союзу Могеріні.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що продовжать видавати паспорти на окупованому Донбасі незважаючи на реакцію України

Як повідомляв УНІАН, Рада Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ 13-14 травня у Брюсселі планувала обговорити ситуацію в Україні після президентських виборів та спрощення процедури видачі російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляв, що в ході візиту до Брюсселя добиватиметься від ЄС запровадження економічних санкцій проти Росії через так звані «паспортні укази».

Сьогодні міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек перед початком засідання Ради ЄС повідомив, що в Європейському Союзі прагнуть більше діалогу з Російською Федерацією, а не запровадження нових санкцій через видачу паспортів українцям на окупованому Донбасі.

Своєю чергою міністр закордонних справ Румунії, яка головує у першому півріччі 2019 року у Раді Європейського Союзу, Теодор Мелешкану назвав проблемою рішення Російської Федерації видавати паспорти українцям на окупованому Донбасі за спрощеною процедурою, але не вважає запровадження санкцій найкращим кроком.

Водночас, міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс виступає за запровадження санкцій проти Росії через це рішення.