Клімкін наголосив, що на рівні ЄС треба знайти системну відповідь РФ / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що Україна готує кілька "сюрпризів" у відповідь на видачу Росією паспортів українським громадянам за спрощеною процедурою, але на рівні Європейського Союзу треба знайти системну відповідь.

Про це Клімкін сказав журналістам у Брюсселі після засідання міністрів закордонних справ держав-членів ЄС та країн-учасниць "Східного партнерства" під головуванням високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні.

Глава МЗС повідомив, що свій візит до Брюсселю він розпочав із зустрічей зі своїми європейськими колегами, в тому числі главою МЗС Німеччини Гайко Маасом.

Відео дня

Читайте такожУкраїна поставила ультиматум Раді Європи: погрожує вийти з «Мінська», якщо знімуть санкції з РФ

"В сенсі видачі паспортів дуже важливо, що Європейський Союз розуміє, що на цей раз якимись формальними санкціями, персональними, вже нічого не має закінчитися. Ось це буде точно те, що у нас називають зрада", - заявив Клімкін.

У цьому зв'язку міністр сказав, що, якщо санкції будуть застосовані стосовно 10, 20 або 50 людей, це не буде відповіддю.

При цьому, за його словами, сьогодні на зустрічі з міністрами країн-членів ЄС він наголосив, що видача російських паспортів є великою проблемою для України і її національної безпеки, і не лише для окупованої території. Також, на переконання Клімкіна, це є проблемою як і для Білорусі, Молдови, так і для Латвії та Естонії.

"Німецькому міністру сказав, там є два мільйони російськомовних, давайте подивимося, скільки у них паспортів? І там вони теж починають замислюватись, і я думаю, що ми поступово будемо рухатись до того, щоб зробити таку системну відповідь", - сказав глава МЗС.

"На жаль, поки що є дуже різні думки, але те, що ми маємо рухатися до цієї відповіді, а не обмежитись якимись формальними там гаслами... такі трохи санкції, а потім скажемо, що ми щось зробили. От такого насправді не буде", - додав він.

Клімкін заявив, що були розглянуті подальші кроки і що треба зробити. "З деякими з колег і друзів дискусія, скажу відверто, реально краща - розуміємо з півслова, а з деякими потрібно розмовляти далі", - заявив Клімкін.

На уточнення про те, що раніше він казав, що як відповідь на видачу Росією паспортів на окупованому Донбасі, готуються "сюрпризи".

"Насправді, буде декілька сюрпризів. Я не буду їх оголошувати... Є ідеї, пов'язані із застосуванням практичних, технічних речей в біометриці. Є ідеї, пов'язані із наступним переписом. Тобто дуже багато речей. Ми їх зараз консолідуємо. Є ідеї, про які ви взагалі не почуєте. Вони будуть робитися на рівні спецслужб, а є ідеї, які найближчим часом почуєте", - поінформував Клімкін.

У цьому зв'язку він додав, що наразі здійснюються заходи, аби системно побудувати таку відповідь, щоби вона в часі була найбільш ефективною.

"Те, що ми сьогодні обговорювали, - нам треба знайти дійсно системну консолідовану відповідь на паспорти, оскільки це загроза країнам, які не тільки межують із сьогоднішньою Росією, це загроза усьому Європейському Союзу", - сказав Клімкін.