Клімкін оголосив, що йде у "політичну відпустку" / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін оголосив, що йде "у політичну відпустку".

Про це глава МЗС повідомив у своєму відео зверненні, опублікованому у соціальній мережі Facebook.

Міністр заявив, що внутрішні дискусії в Україні щодо звільнення українських моряків і політв'язнів мають посилювати позиції України і послаблювати позиції Росії.

Відео дня

"Ми всі говоримо одним голосом, вимагаючи у Росії негайного і безумовного звільнення всіх наших моряків, всіх політичних в'язнів, всіх заручників. Але одночасно розуміємо, яку пастку нам намагалася підлаштувати Росія, зганьбити наших моряків, вдавати, що вони скоїли якісь злочини, судити їх за російськими законами, фундаментально послабити нашу позицію щодо окупованого Криму, фундаментально послабити нашу позицію щодо судових позовів за якими Росія мусить заплатити мільярди", - наголосив Клімкін.

"Але будь-які внутрішні дискусії мають посилювати нас і послаблювати Росію. Тому незалежно від того, яке рішення і коли прийме Рада щодо моєї відставки, я прийняв рішення піти у відпустку. Вважаю, що це буде чесно і правильно. Але не просто у відпустку, а політичну відпустку, оскільки в пів сили працювати не можу, і саме зараз прийшов час будувати справжню політичну команду", - наголосив Клімкін.

Читайте такожКлімкін мав погодити з президентом реакцію на ноту Росії щодо полонених моряків - посол в Італії

При цьому він закликав приєднуватися усіх, кому не подобається "сучасний політичний бардак".

Як повідомляв УНІАН, 27 червня, президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС і особисто Павла Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, у якій йдеться про військовополонених моряків, а також його не поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота-відповідь МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін відповів на звинувачення Зеленського у діях щодо зриву процесу звільнення українських моряків. Зокрема, він оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців. За словами Клімкіна, російська нота є пасткою, яка "була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни".

Після цього прем'єр-міністр Володимир Гройсман порадив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну написати заяву на відпустку на кілька місяців. Також він назвав неприпустимими дії голови МЗС: "Що стосується позиції міністра. Міністр закордонних справ - це креатура президента України. Він був призначений за поданням президента Порошенка. Сьогодні так сталося, він працює під керівництвом президента Зеленського. І виходити сьогодні з нотами, не погоджуючи своєї політики ні з президентом, ні з прем’єр-міністром - я вважаю, що це неприпустимо".