Спроби Росії відновити вплив в Україні провалюються / фото УНІАН

Спроби Росії посилити свій вплив в Україні в той час, як країна готується до виборів цього місяця, не досягли великих успіхів. Відносини між колишніми союзниками лишаються на найнижчому рівні після того, як протести в Києві повалили лояльного до Кремля президента в 2014 році, а Володимир Путін анексував Крим і влаштував війну. Хоч причетність до останньої він досі заперечує. 

Україна лишається сфокусованою на інтеграції з Заходом, а Москва досі намагається зірвати цей процес,— пише Bloomberg.

Читайте такожForeign Policy: Ліберали в Україні власноруч організували свою політичну смерть

Відео дня

Серйозна присутність в українському парламенті допомогла б в російській стороні в цьому завданні. Тож пов'язаний з Кремлем бізнесмен переформовував лояльну до Росії партію "Опозиційна платформа" перед голосуваннями, які пройдуть 21 липня. Місцевий олігарх Віктор Медведчук, чия донька вважає Путіна своїм хрещеним батьком, взявся допомагати у спробах домовитися про обмін полоненими минулого тижня. Про нижчі ціни на енергоресурси теж багато говорили.

Однак, ці потуги майже нічого не дали. Підтримка політичних партій, лояльних до Росії, залишалася майже незмінною за останні 5 років після другої проєвропейської революції в Україні за десятиліття.

Розчарування масштабною корупцією натомість зіграло на користь Володимира Зеленського - колишнього актора, який навесні став новим президентом. Обіцяючи зберегти прозахідний напрямок країни, його партія зберігає лідерство в опитуваннях перед парламентськими виборами.

"Російська мета дуже проста: відновити свою владу через посередників. Але цього важко добитися", - сказав директор центр політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Вони хочуть створити свій авангард у парламенті і розширити свою присутність там", - додав він.

Bloomberg пише, що Путін намагається створити проблеми для Зеленського, який обійняв свою посаду без політичного досвіду. Росія почала видавати свої паспорти мешканцям окупованих територій на сході України через лічені дні після обрання нового українського президента. Ця ініціатива ускладнює всі надії на вирішення конфлікту. 

Читайте такожОфіцер США назвав єдиний шлях уникнути нового широкомасштабного вторгнення РФ на Донбас

Тим часом інформаційна війна наближаєшся до нового повороту. Адже соратник Медведчука купує загальнонаціональні телеканали. Тісні сімейні, культурні, лінгвістичні зв'язки призводять до того, що частина електорату завжди буде підтримувати лояльних до Кремля політиків.

"У мене багато родичів в Росії. І мені не подобається, що правителі в Україні намагаються зараз зробити з нас ворогів", - каже 35-річна Марія з Києва.

Але більшість думає інакше. Опитування, яке провела група "Рейтинг" у травні і червні, виявило, що дві третини українців досі вважають Росію агресором. В цей час лише чверть дотримується протилежної точки зору. Зважаючи на те, що прихильні виборці в Криму і в зоні бойових дій на Донбасі не зможуть голосувати, а більшість громадян України підтримують довгострокову мету приєднання України до Євросоюзу і НАТО, партіям, яких підтримує Росія, не варто чекати великого зрушення.