Ілюстрація / REUTERS

П’ятивідсотковий бар'єр на позачергових виборах до Верховної Ради незмінно долають 5 партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина».

Про це свідчать передані УНІАН результати соціологічного дослідження Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного з 29 червня по 3 липня 2019 року.

Читайте такожБюджет на вибори: хто з нардепів отримав найбільше держкоштів (відео)

Відео дня

Згідно з даними опитування, 62% респондентів висловили однозначну готовність взяти участь у голосуванні на дострокових виборах до Верховної Ради, які відбудуться 21 липня.

Ще 23% зазначили, що скоріше готові брати участь, 12% – не голосуватимуть, 3% – не визначилися.

Вищу готовність брати участь у голосуванні демонструють старші виборці, зазначається у прес-релізі за результатами опитування.

При цьому лідером електоральних симпатій серед політичних сил є партія «Слуга народу», яку готові підтримати 42,3% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

Також наразі долають прохідний бар'єр партія «Опозиційна платформа – За життя», за яку готові проголосувати 13,4% опитаних, партія «Європейська солідарність» (8,3%), партія «Голос» (7,2%) та ВО «Батьківщина» (7,2%).

Партію «Сила і честь» готові підтримати 3,8%, «Опозиційний блок» – 3,1%, партію «Українська стратегія Гройсмана» – 2,8%, «Громадянську позицію» та Радикальну партію – по 2,4% респондентів, ВО «Свобода» – 2,3%.

Рейтинг інших політичних сил становить менш як 2%.

Водночас, як зазначають соціологи, лідерами т. зв «другого вибору» є партії «Слуга народу» (10%) та «Голос» (7,4%).

Партію «Опозиційна платформа – За життя» як альтернативу основному вибору готові підтримати 4,6% опитаних, партію «Сила і честь» - 4,4%, партію «Батьківщина» – 4,2%, партію «Опозиційний блок» – 3,4%, Радикальну партію – 2,6%, партію «Європейська солідарність» – 2,2%, партію «Українська стратегія Гройсмана» – 2%.

Соціологічна група "Рейтинг" з 29 червня по 3 липня опитала 2,5 тис. громадян віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Опитування проводилось методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження - не більш як 2,0%.

Раніше УНІАН повідомляв, що партія екс-президента Петра Порошенка «Європейська солідарність» опустилася до межі прохідного бар’єру.