Дмитро Фірташ / REUTERS

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко не виключає можливості уникнення українським бізнесменом Дмитром Фірташем ув’язнення в обмін на покази щодо вищого керівництва Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Геращенко зазначив, що «американську Феміду» неможливо підкупити.

Відео дня

Читайте такожАвстрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США (фоторепортаж)

«З нею можливо лише домовитися. Якщо Фірташу запропонують здати його корупційні зв’язки в Російській Федерації – а ні для кого не секрет, що він мав великі домовленості з керівниками РФ щодо поставок газу, щодо інших економічних питань – то, я думаю, що американці запропонують Фірташу в обмін на покази щодо вищого керівництва Росії в залученні до корупційних схем можливість свободи», – сказав депутат.

В іншому ж випадку, вважає Геращенко, Фірташ «може отримати дуже великий термін у американській в’язниці – як це було раніше, наприклад, із Павлом Лазаренком, який отримав 14 років за відмивання «брудних» грошей».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні суд в Австрії задовольнив апеляцію США, які добиваються екстрадиції українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Фірташ був затриманий у Відні 12 березня 2014 року на запит американського Федерального бюро розслідувань, поміщений у слідчий ізолятор та звільнений під підписку про невиїзд після внесення застави у розмірі 125 млн євро. Ордер на його арешт був виданий окружним судом американського штату Іллінойс влітку 2013 року.

В США Фірташу пред'явили обвинувачення у передачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

30 квітня 2015 року Фірташ на засіданні суду у Відні відмовився від добровільної екстрадиції до США.

У листопаді 2016 рокуАвстрія отримала запит на екстрадицію Фірташа до Іспанії, яка оголосила його у розшук. Раніше Фірташ був оголошений в розшук Антикорупційною прокуратурою Іспанії разом з двома своїми ймовірними спільниками - громадянами України. Фірташа звинувачують у відмиванні грошей в Іспанії. Так, одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні і в місті-курорті Марбельї 24 листопада були затримані п'ять інших ймовірних спільників Фірташа. За даними іспанської прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії та вкладалася в нерухомість. Йдеться про "десятки мільйонів євро незаконного походження".

В Україні Фірташу також загрожує арешт, про що неодноразово заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.