Операція ”Мороз” як плід колективної творчості
Операція ”Мороз” як плід колективної творчості

Операція ”Мороз” як плід колективної творчості

13:58, 07.07.2006
5 хв.

"Хто ж це у вас придумав так усе вибудувати?" - "Це був плід колективної творчості", - хитро усміхається Кушнарьов... Чи траплялося вам бачити, як Партія регіонів удруге стає партією влади?

Операція ”Мороз” як плід колективної творчостіЧи траплялося вам бачити, як Партія регіонів вдруге стає партією влади? Рінат Леонідович в кулуарах поблажливо і звитяжно дивиться на всі боки, перешіптується з Колесниковим, цілує в щічку Тетяну Бахтєєву, народного депутата і ніби як лікаря Бориса Вікторовича. Його погляд випромінює упевненість. Євген Петрович Кушнарьов роздає коментарі, іноді натхненно, іноді втомливо. Ніна Іванівна Карпачова, здається, позбулася комплексу "омбудсмена, що продався", вона -  другий претендент на пост віце-спікера. А віце-спікерів не судять.

«Хто ж це у вас придумав так соціалістів дотиснути і все це вибудувати? Усім кажете, що блокуєте трибуну, а самі на сінник до СПУ - і переговори, переговори, переговори?” - цікавлюся у Кушнарьова, користуючись його хвилинною самотою.

«Це був плід колективної творчості», - хитро посміхається Євген Петрович.

Відео дня

«А хто з соціалістами переговори вів весь цей час?»

«Персоналії парламентерів не мінялися» (за попередніми даними, переговори кожен на своєму напрямі вели сам Кушнарьов і Богатирьова – від партії Регіонів, Волга, Рудьковський і Матвієнков – від СПУ).  

«А який блок портфелів хоче забрати собі ваша політична сила?»  

 «Весь соціально-економічний блок».

Операція ”Мороз” як плід колективної творчості«Кого пропонуватиме ваша партія на пост прем`єра?», - продовжую діалог.

«У нас весь цей час була одна кандидатура - Віктора Федоровича Януковича».

«А Президент знає, що йому треба буде на затвердження парламенту подавати кандидатуру Януковича?»

«Реакція Президента нам поки невідома», - відповідає Євген Петрович.

«Кого Ви бачите у форматі нової коаліції?», - питаю вже перед самим відходом в зал.

“Регіони”, СПУ, КПУ плюс частина «Нашої України».

Від комуністів в кулуарах виступав Адам Мартинюк, з чуток, другий віце-спікер. Цікаво виступає, наші комуністи, виявляється, голосуватимуть за СОТівські закони, в ЄС вони теж хочуть і нічого реприватизовувати і націоналізовувати не будуть. І зовсім вони не проти в коаліції взяти участь разом з Морозом, “Регіонами” і частиною “Нашої України”. Ось що роки роблять з людьми. Приємно-дорого послухати, як наші ліві партії правішають на очах у всього чесного народу, коли мова заходить про долю в керівництві країною.    

Про те, що частина «Нашої України» готується до відходу в нову більшість, по секрету повідомляли члени БЮТ. Секрет насправді ні для кого не був таємницею. “Нашоукраїнці” нічого не підтверджують і не спростовують, доживемо до вівторка, подивимося, хто чого хоче.

Операція ”Мороз” як плід колективної творчості«Ну що, Володимире Івановичу, ви програли?» - кажу популярному цього дня Володимиру Полохалу.

“Фактично колишня коаліція розпалася”.

“А ваші підприємці, які в список так непросто потрапляли, фракційної дисципліни дотримувались, і які на посади розраховували, не б`ються в істериці?”

“Ні. У нас повний спокій. І ми припускали обидва варіанти розвитку і готові перейти в опозицію”.

Окрема історія – СПУ. Микола Рудьковський, про якого в кучмівські часи говорили як про одного із спонсорів СПУ, не приховував свого торжества. Він – бізнесмен, він не хотів бачити Тимошенко прем`єром. Він ставив на спікера Мороза, а не на Вінського – першого віце-прем`єра. Мені здавалося, що вся решта соціалістів, випущених в кулуари, відчувала себе ніяково. Валентина Семенюк знову ласкаво вітала журналістів. Станіслав Николаєнко, міністр освіти,   активно роздавав коментарі.

«Скажіть, а вам не здається, що з такою поведінкою Мороза ліг останній бастіон політичної моральності?»

«Я вас розумію. Моральність – це важливо і актуально для нашої політики. А чи було етично, коли після виборів сила, що перемогла, була усунена від участі в керівництві країни?» - в тон питає міністр.

Операція ”Мороз” як плід колективної творчості«Ай-яй-яй, - вже вимкнувши диктофон, хапаю за руку ще одного близького соратника нового спікера, - Відчуваєте, що погано зробили?»

«Що поганого? - відбивається соціаліст, - Мадам Джулія на нас насіла і тисне…»

«А тридцять п`ять мільйонів - це особисто Морозу дали чи взагалі на всіх, на партійне будівництво?»

«Не було ніяких тридцяти п`яти мільйонів. І  рішення щодо його спікерства і фактичного виходу з трійки було ухвалене в лічені хвилини», - відповів мій співбесідник.

«Воно було б правильним і чесним, якщо було б прийняте не в лічені хвилини, а півтора місяці тому, до підписання коаліційної угоди».  

«Це правильно, і це єдина помилка Мороза», - згодився співбесідник.

Отже, уранішнє засідання закрите. Блискавичні події останніх днів показали, що Партія регіонів навчилася не тільки блокувати трибуну, але і виявилася здатною на інтриги візантійського рівня, домовлятися і вступати в діалоги з опонентом до останнього дня.

Вони показали, що в країні немає жодної політичної сили, для якої дане політичне слово було твердим купецьким.

…При всій пошані до Президента, півтора місяці тому у нього була можливість створити таку ж широку коаліцію, але тільки зі своїм прем`єром. Як тепер він вестиме переговори з «Регіонами» уявити так само важко, як і те, що він подасть у Раду на затвердження на прем`єрській посаді Януковича.

Лана Самохвалова

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся