Габріеліус Лансбергіс окреслив ситуацію за допомогою ЄС Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот

Європейський Союз переживає "критичний момент" після того, як політичні зрушення в США та Словаччині поставили під загрозу західну підтримку України на тлі російського вторгнення. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Лансбергіс, пише CNN.

У суботу Конгрес США ухвалив тимчасовий бюджет, куди не увійшли витрати на допомогу Україні. А вже в неділю правопопулістська партія колишнього проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо під гаслами про припинення допомоги Україні перемогла на парламентських виборах у Словаччині.

За словами Лансбергіса, події минулих вихідних "посіяли сумніви" щодо майбутньої підтримки України з боку Заходу.

Відео дня

"Багато повідомлень, надісланих із Брюсселя, Вашингтона або звідкись, мають силу вселяти сумніви щодо того, чи ми серйозні. І я сподіваюся, що сьогоднішня зустріч може це виправити та може надіслати дуже чітке, кришталево чітке повідомлення про те, що Європа з Україною до її перемоги", – сказав Лансбергіс на зустрічі в Києві 2 жовтня, яка зібрала представників усіх 27 країн Євросоюзу.

Глава МЗС Франції Катрін Колонна теж попередила Росію не розраховувати на "втому" країн Євросоюзу від підтримки України. Її колега з Румунії Лумініца Одобеску заявила, що Бухарест підтримуватиме Україну в експорті зернових, і наголосила на згубному впливі вторгнення на глобальну продовольчу безпеку.

Міністр закордонних справ Ірландії Майкл Мартін висловив надію, що офіційні особи ЄС знайдуть "стійкий підхід до підтримки України в довгостроковій перспективі". 

Підтримка України під загрозою через Словаччину

Як писав УНІАН, минулими вихідними у Словаччині відбулися парламентські вибори, на яких найбільше голосів зібрала відверто проросійська сила. Її лідер Роберт Фіцо публічно звинувачує Україну в розв’язуванні війни з Росією.

Аналізуючи ситуацію, CNN наголошує, що ситуація може бути гіршою для України, ніж здається на перший погляд. Головна проблема полягає в тому, що Словаччина є членом ЄС та НАТО, а отже може блокувати допомогу Україні на рівні цих організацій.

Вас також можуть зацікавити новини: