Кремль використовує кожні вибори, щоб привести до влади антиукраїнські сили. Станом на зараз виглядає так, що сценарій Кремля в Словаччині успішно реалізовано.

Проросійська Smer-SD, яка перемогла, "Голос" та антиукраїнські націоналісти з SNS виглядають природним обʼєднанням. Абсолютна більшість експертів за замовчуванням ставлять партію "Голос", яку очолює Петер Пеллегріні, в коаліцію з партією Роберта Фіцо Smer-SD не випадково: "Голос" відпочкувався від соціал-демократів Фіцо лише у 2020-му.

Тому зараз виглядає так, що колишній премʼєр-міністр Словаччини проросійський політик, великий критик Брюсселю та антиукраїнський адепт Роберт Фіцо, на радість Кремлю, має всі шанси повернутись у головне крісло країни.

Відео дня

Сумарно, якщо партія Фіцо, яка перемогла на виборах з майже 23% підтримки словаків, обʼєднається з налаштованими проти України націоналістами та партією "Голос", така коаліція матиме, приблизно, від 79 до 81 мандатів, з 76 необхідних.

Брюссель мав би бути зацікавленим, щоб одна з країн членів ЄС не отримала чергового "Орбана" на чолі держави

Проте варто зауважити, що Петер Пеллегріні в минулому не був помічений в гучних скандалах з антиєвропейський чи антиукраїнською риторикою. Ймовірно, вихід його групи з лона соціалдемократів Фіцо був зумовленим бажанням дистанціюватись від одіозного лідера. Тож певні шанси схилити його на бік умовно "проукраїнських сил" є. Переконаний, що перемовини з Петром Пеллегріні почнуть вести амбасади багатьох західних країн. Брюссель мав би бути зацікавленим, щоб одна з країн членів ЄС не отримала чергового "Орбана" на чолі держави.

Проте головна роль переговорника буде все ж на Міхалу Шимечку, партія якого зайняла друге місце на дочасних парламентських виборах. Його "Прогресивна Словаччина", якій екзит-поли пророкували перемогу, здобула майже 18%. Якщо лідер прогресивістів, за допомогою європейців, все ж знайде необхідні "ноти" до лідера "Голосу", тоді разом з християнськими-демократами з KDH та лібералами з SaS вони могли б обʼєднатись у ліво-ліберальну, проєвропейську коаліцію, яка б продовжила допомогу Україні.

Кремль і його кроваві гроші докладатимуть зусиль, щоб у Словаччині була антиукраїнська коаліція

Певна річ, що Кремль і його кроваві гроші докладатимуть зусиль, щоб у Словаччині була антиукраїнська коаліція. Це ж просто джекпот, якщо отримати до Угорщини ще плюс одного члена НАТО та ЄС, який саботуватиме інтеграційні зусилля України.

Нам же залишається роль спостерігача, який вболіває за успішні переговори прогресивістів з "Голосом". Якщо ми не хочемо покладатись на випадок і переговорні здібності проукраїнської політичної сили в двох інших країнах-сусідах, то варто подумати про народну дипломатію та горизонтальні взаємодії в Польщі, а також викриття агента ФСБ Івана Чебана у Молдові, щоб мінімізувати ризик зміни статусу сусідів з дружніх на недружніх.

Участь ультраправих конфедератів у Польщі, які йдуть на третьому місці у рейтингах, в наступній урядовій коаліції призведе до проблем у стосунках не лише із зерном, а й у решті сфер.

Реванш Кремля в Молдові — це взагалі бомба сповільненої дії в нашому тилу.

Кремль продовжить грати на різних електоральних дошках у кожній країні, де відбуватимуться вибори

Кремль продовжить грати на різних електоральних дошках у кожній країні, де відбуватимуться вибори, бо вже давно опанував мистецтво впливу для отримання сприятливих для себе результатів виборів. Якщо не протидіяти належним чином цій грі, то залишатиметься спостерігати, як ситуація для нас погіршуватиметься.

Якщо не хочемо волати, - "куди котиться демократичний світ", варто самим його котити у потрібний бік.

Адже, коли не маєш власної бажаної картинки майбутнього, ти є ресурсом для тих, в кого вона є.

Обʼєктом геополітики нас роблять не сусіди, а відсутність власної картинки світу та інфраструктури впливу. Тож час набувати субʼєктність.

Руслан Рохов, політтехнолог, керуючий партнер компанії PGR Consulting Group LLC