Кулеба розповів, які країни дали Україні військову допомогу \ фото REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба перерахував країни, які надали Україні додаткову оборонну допомогу на тлі загрози вторгнення Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу.

"Паралельно з дипломатією партнери готові дати рішучу відсіч Кремлю у разі подальших агресивних дій проти України та європейської безпеки загалом. Попри те, що наша держава не є членом НАТО, і дія статті 5 Північноатлантичного договору не поширюється на Україну, ми вдячні Сполученим Штатам, Великій Британії, Польщі, Литві, Естонії, Латвії, Чехії та іншим членам НАТО за виділення додаткової оборонної безпекової підтримки наших Збройних сил", - сказав Кулеба.

"Ця підтримка робить нашу переговорну позицію значно сильнішою. Ця сила потрібна саме для того, щоб її не довелося застосовувати", - зазначив міністр.

Читайте такожУ Білому домі незгодні з оцінками української влади про загрозу вторгнення Росії (відео)

Він звернувся до українців і наголосив на чіткому усвідомленні рівня загроз з боку РФ, які існують з 2014 року.

"Ми чітко розуміємо, що від Росії можна чекати все, що завгодно, але ви також маєте знати, що ми готуємось до чого завгодно, - до будь-якого сценарію, і разом, завдяки єдності позиції суспільства і держави, держави і міжнародних партнерів, ми зможемо досягти потрібного нам результату", - сказав Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, Естонія, Литва і Латвія нададуть Україні додаткову військову допомогу. Зокрема, мова йде про ракетні комплекси Javelin і Stinger.

Втім, в ЄС є країни, які цілеспрямовано блокують постачання зброї Україні для захисту від російської агресії. Зокрема, мова йде про Німеччину.

Крім цього, 22 січня в Україну прибув літак з першою з кількох партій пакету безпекової допомоги. Цей вантаж включає близько 200 тис. фунтів летальної зброї, зокрема боєприпасів для захисників України на лінії фронту. 23 січня прибула друга партія військової допомоги від Сполучених Штатів Америки – оборонна зброя вагою понад 80 тонн. 25 січня в Україну прибув третій літак від уряду США в рамках військової допомоги. У складі вантажу - сучасне обладнання і боєприпаси оборонного призначення.