Патрушев може замінити Путіна / REUTERS

Секретар Ради Безпеки Росії Микола Патрушев поки вважається найбільш ймовірним претендентом на пост президента Російської Федерації.

Як розповів російський історик і політичний аналітик Валерій Соловей в інтерв'ю УНІАН, це пов'язано з тим, що він представляє найвпливовішу групу російської еліти - "клан чекістів".

"Не всі, але більшість силових фракцій орієнтуються на цей клан. Їх підтримує навіть частина цивільних фракцій, хоч і невелика. Більше ніхто не сміє і заїкнутися про свої амбіції, тому що розуміє - якщо заїкнеться, то це буде останнє, що він скаже. Якщо ти про це скажеш сьогодні, то завтра ти можеш потрапити в яке-небудь дивне ДТП. Наприклад, у Стремоусова на тілі чотири ножових рани, але загинув він в результаті ДТП", - говорить історик.

Відео дня

За його словами російський олігарх і власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин на даний момент працює над створенням нової політичної партії. 

"Я колись говорив про те, що є політичний проект, який фінансується і реалізується Пригожиним, але його особами можуть стати Ігор Гіркін і, малоймовірно, Олександр Дугін. До речі, Гіркін знаходиться не на фронті, а в тилу на одній з баз "Вагнера" в Ростовській області. На фронт його не пускають, бо було б вкрай небажано, якби він опинився в полоні. А те, що він вже засуджений, є тільки перевагою в очах частини російських виборців. Наприклад, є член фракції ЛДПР Луговий, який звинувачується в Британії у вбивстві Литвиненка. Можу сказати, що він став членом цієї фракції на настійне прохання ФСБ. ФСБ звернулася до Жириновського з тим, щоб Лугового включили до виборчого списку на прохідне місце, а за це Жириновському забезпечувався ряд преференцій. Але Пригожин - це фігура більш масштабна, ніж Жириновський. Річ у тому, що Жириновський - це політик мирного часу, а Пригожин - кризового. У нього і ресурси для кризового часу, і мислить він в цих категоріях. Він користується популярністю серед частини середнього офіцерства. Вони кажуть, що їм потрібні такі лідери. Це робить його і впливовим, і небезпечним", - упевнений Соловей.

І хоча, за словами експерта, Пригожин навряд чи стане наступним російським президентом - "так далеко він не піде", але він зможе вплинути на те, хто стане наступником Путіна.

Розкол у Кремлі: що відомо

Як зазначали аналітики раніше, для Путіна наступник - питання виживання. У Росії можуть пробачити вождю все що завгодно, крім військової поразки. Росія знаходиться на межі військової поразки, і військові це прекрасно розуміють. 

Аналітик зазначив, що саме по лінії Патрушев-Салліван йдуть консультації США і Росії: "друга лінія - це Ушаков. Але Патрушев важливіше".

Також була інформація, що Пригожин підриває режим Путіна. За даними російських ЗМІ, Пригожин хоче створити свою політичну силу, яка матиме на меті відродження Російської імперії.

Вас також можуть зацікавити новини: