Переговори з РФ неможливі не тільки через позицію України / фото REUTERS

Через неуспішність літнього контрнаступу ЗСУ та активізацію російського наступу на Сході усе голоснішими на Заході стають голоси, що закликають до компромісу і передачі Росії окупованих українських територій. Але ці голоси виходять з помилкового уявлення, що Володимир Путін задовольниться закріпленням поточного статусу-кво і не стане продовжувати агресію в тому чи іншому вигляді.

Про це пише видання Foreign Policy, аналізуючи ситуацію із поставками Україні зброї та валом закликів до України піти на компроміс з агресором. 

Видання зазначає, що стратегія західних партнерів "на практиці, якщо не на словах" полягала у тому, аби забезпечити виживання України, але не вирішальну перемогу. І зараз на Заході стає багато тих, хто справді боїться, що Росія може перемогти, тому час йти на компроміс, доки не пізно.

Відео дня

"Проте реальність в Україні — і, перш за все, в Росії — свідчить про те, що варіант переговорів недоступний. (...)  Ті, хто виступає за переговори, припускають, що Путін визнає, що не може досягти прямої перемоги, і задовольниться територіальними здобутками, які він досяг досі. Однак ідея про те, що Путін щиро прийме переговори та прагнутиме покласти край війні, не враховує стратегічної ролі, яку сама війна набула для його влади", – зазначає Foreign Policy.

Видання наголошує, що російська пропаганда в основному вже відійшла від наративу про боротьбу з нацистами в Україні і тепер подає війну, як оборону батьківщини від нападу колективного Заходу. А такий наратив, на думку авторів публікації, для Кремля означає, що війна має тривати, адже від її припинення сам Путін нічого не виграє.

"Перед Заходом стоїть вибір не між війною та компромісом, а між поразкою та перемогою. Траєкторія, якою рухається Захід — збереження поточного рівня підтримки або, можливо, її скорочення, наполягаючи на переговорах, — підвищує шанси на поразку. Зрозуміло, що така поразка не обмежиться Україною. Росія-переможець не обмежуватиметься лише окупацією п’яти анексованих областей і через них політичним впливом чи контролем над Києвом", – пише видання.

Автори публікації додають, що після перемоги в Україні Росія точно становитиме загрозу для Молдови, а також ймовірно для країн Балтії та Польщі.

Україні нав’язують переговори з Росією

Як писав УНІАН, останнім часом в західній пресі з’явилося багато публікацій, присвячених темі компромісу з Росією та припиненню війни на поточній лінії фронту.

Наприклад, колишній командувач військами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс закликав Україну взяти приклад з Південної Кореї, яка змирилася з неможливістю встановити контроль над північною частиною Корейського півострова і зосередилась на економічному зростанні, ставши зрештою однією з найпотужніших економік світу.

Також нещодавно німецьке видання Bild опублікувало ексклюзив, заснований на словах джерел в уряді Німеччини. Інсайдери стверджують, що Берлін та Вашингтон буцімто змовилися примусити Київ піти на мирні переговори з Москвою без відвоювання окупованих територій. Стверджується, що Захід свідомо не даватиме Україні достатньо зброї, аби українська влада сама усвідомила, що повна перемога є неможливою.

Вас також можуть зацікавити новини: