Закон запускає судову реформу в Україні / фото REUTERS

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо вітає ухвалення Верховною Радою закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це Букіккіо повідомив у мікроблозі Twitter.

"У Венеції на пленарній сесії комісії я радий був дізнатися, що парламент України схвалив законодавство щодо правосуддя та антикорупційних заходів з врахуванням більшості рекомендацій Венеціанської комісії. Це важливий крок уперед", - наголосив Букіккіо.

Відео дня

29 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-д).

Читайте такожСправу щодо Гладковського направили в судЗаконом передбачено, що до складу ВККС входять 16 членів, які призначаються Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу на 4 роки. Право вирішального голосу при формуванні ВККС матимуть міжнародні експерти.

Раніше Венеціанська комісія підготувала терміновий висновок щодо цього законопроекту.

Венеціанська комісія виступила за вирішальну роль міжнародних експертів у реформі Вищої ради правосуддя.

У ВК схвалили, що законопроектом передбачено створення Етичної ради. До її складу мають увійти три чинні судді або судді у відставці, призначені Радою суддів, а також три члени, запропоновані міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює впродовж не менше трьох років у питаннях боротьби з корупцією.

Етична рада здійснюватиме попередній добір кандидатів до ВРП та перевірятиме на доброчесність чинний склад органу.