Володимир Зеленський висловився про ухвалення закону про деолігархізацію / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський подякував депутатам за ухвалення закону про олігархів.

Очільник держави прокоментував ухвалення документу в Twitter.

"Вітаю ухвалення Верховною Радою мого законопроекту про деолігархізацію №5599! Україна відкрита для великого бізнесу, але не для олігархічного впливу на чиновників, політиків і медіа", – зазначив президент.

Відео дня

Читайте такожУ Раді три фракції не підтримали закон про олігархівЗа його словами, зроблено ще один крок до того, щоб його позбутися.

Крім того, на своїй сторінці у Facebook Зеленський зазначив, що завдяки антиолігархічному закону Україна отримує історичний шанс на побудову цивілізованих і чистих відносин між великим бізнесом і державою.

"Так, це багатьом політикам не подобається. Так, вони хочуть жити, як раніше, працюючи на олігархів. Так, було дуже багато тиску на наших депутатів, дуже багато інтриг і навіть шантажу. Але закон ухвалено... Олігархічної гілки влади в Україні більше не буде. Законодавча, виконавча та судова – так. А для олігархів шлях єдиний – стати чистим бізнесом", – підкреслив глава держави.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила президентський законопроект про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№5599).

Законопроект розглядали за спецпроцедурою, тобто розглянули лише 13 поправок з поданих 1 тис. 270.

Законом визначено, що олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на ЗМІ; є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище; підтверджена вартість активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Рішення про виключення особи з Реєстру олігархів ухвалюється в разі встановлення факту невідповідності такої особи одночасно щонайменше двом з ознак.

Встановлюється, що рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), ухвалюється Радою нацбезпеки і оборони на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Він втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.

Вас можуть зацікавити такі новини: