Археологи були шоковані знахідкою / скріншот з відео

Ізраїльські археологи знайшли чотири римські мечі, які відмінно збереглися завдяки сухому клімату Мертвого моря. При цьому три мечі знаходилися в дерев'яних ножнах.

Спочатку археологи вирушили в печеру, розташовану недалеко від заповідника Ейн-Геді, щоб вивчити сталактит з написом на стародавньому івриті. А потім знайшли там ці мечі, пише Newsweek.

Як розповіли в Управлінні старожитностей Ізраїлю, античні мечі були заховані в глибокій ущелині близько 1900 років тому. Вчені вважають, що такі мечі були стандартною зброєю римських солдатів, а в схованку їх поклали іудейські повстанці, щоб потім використовувати.

"Знайти один меч - велика рідкість, а що означає знахідка чотирьох? Це просто мрія! Ми протерли очі, щоб упевнитися, що нам не привиділося", - прокоментували рідкісну знахідку археологи.

 "Ми знаємо, що тоді відбувалося в історії, але побачити таку знахідку - значить поглянути історії в обличчя", - поділилася емоціями історик Орія Аміча.

Як охарактеризували вчені, три мечі, які були в дерев'яних ножнах, є римськими спатами і були в ходу на всій території Римської імперії з I по VI століття нашої ери. Четвертий меч відрізнявся. Він коротший і має кільцеве навершя. Фахівці ідентифікували його як пілум. Вони допустили, що ця зброя вважалася частиною стандартного озброєння римських легіонів.

"Заховані в глибоких тріщинах малодоступної печери мечі і пілум, дають підставу припустити, що ця зброя була відібрана у римських солдатів на полі бою, і навмисно захована іудейськими повстанцями для своїх цілей", - припустив доктор Ейтан Кляйн, один з директорів проекту Дослідження іудейської пустелі.

Він уточнив, що фахівці тільки починають дослідження знахідки, в ході якого мають намір з'ясувати, кому належали мечі, де, коли і ким вони виготовлені. "Можливо, це відбувалося під час Другого Великого іудейського повстання проти Римської імперії в 132-135 роках до нашої ери", - вже зараз припустив Кляйн.

Видання зазначило, що дана знахідка цінна ще й через те, що в археології знахідка стародавньої зброї із заліза є рідкістю, оскільки як правило, зброя або переплавлялася, або, просто руйнувалася від часу. Однак посушливий клімат іудейської пустелі практично ідеально зберіг мечі.

Після виявлення мечів археологи провели ретельні розкопки в печері, виявивши інші артефакти віком 6000 років, а також датовані римським періодом - близько 2000 років тому.

Археологічні знахідки в Ізраїлі

У цій країні регулярно відбуваються археологічні відкриття. Так, наприкінці минулого року археологи знайшли в Ізраїлі скарб, що складався з 44 візантійських монет з чистого золота, що датуються VII століттям нашої ери. Скарб загальною вагою близько 170 грамів знайшли при розкопках в стародавньому місті Баніяс.

Вас також можуть зацікавити новини: