Супутник "Січ-2-30" / фото Дніпровська Митниця

Цього року Україна повертається в космос після десятирічної перерви. Востаннє супутник вітчизняного виробництва виводили в навколоземний простір в серпні 2011, але роком пізніше з ним було втрачено зв'язок.

Мало не забули представити нашого героя. Знайомтеся – Січ-2-30. Раніше планувалося, що його запуск відбудеться в грудні і буде присвячений 30-річчю незалежності країни, але пізніше він був перенесений на 10 січня 2022 року.

Запуск відбудеться сьогодні, 13 січня, місце дії – мис Канаверал у штаті Флорида (США), час - 17:15 за Києвом.

Ракета Маска виводить український супутник на орбіту: онлайн-трансляція

За запуском можна буде спостерігати на YouTube-каналі компанії SpaceX.

А чи потрібно це взагалі

Так, потрібно. Попри багатомільйонним витратам, запуск свого супутника в перспективі дозволить економити чималі кошти, оскільки зараз Україна змушена купувати багато даних з космосу, які потрібні як цивільним відомствам, так і українським військовим.

Останнім вони необхідні в першу чергу: аби бути в курсі того, що відбувається в Криму, в акваторіях Чорного і Азовського морів, а також на Донбасі. Інакше кажучи, власний супутник дозволяє без обмежень і в потрібний час і в потрібній частині країни отримати необхідні знімки.

Нарешті, свій супутник на орбіті допоможе і з реалізацією земельної реформи, а рятувальники і правоохоронці зможуть оперативніше і ефективніше протидіяти природним катаклізмам.

А Ілон Маск тут до чого

Потрібно ж супутник якось запустити в космос. У цьому нам якраз таки і допоможе компанія бізнесмена Ілона Маска SpaceX. Що стосується технічних питань, в них входить: установка супутника на ракеті, запуск, система відділення супутника від ракети.

Читайте такожІлон Маск хоче почати чипувати людей вже 2022 рокуЗвичайно, небезкоштовно. Запуск супутника обійшовся в один мільйон доларів, причому спочатку SpaceX у вісім разів вище оцінювала вартість своїх послуг. Але в підсумку домовилися.

Січ-2-30 – хронологія подій:

  • У лютому 2021 року було оголошено про намір України до кінця року вивести супутник на орбіту;
  • Пізніше стало відомо, що Україна обрала засновану Ілоном Маском американську компанію SpaceX для запуску Січ-2-30.
  • У квітні Кабмін погодив фінансування та запуск супутника. Роботи з його створення було розпочато у 2013 році, а у 2015 році було прийнято рішення, що його своїм коштом добудує конструкторське бюро "Південне" (вартість робіт оцінено у 98 млн грн).
  • Тоді ж український гарант Володимир Зеленський назвав розвиток ракетно-космічної галузі ключовим елементом національної безпеки та оборони за умов військової агресії.
  • Пізніше запуск "Січ-2-30" кілька разів переносився, але 13 січня на сьогодні є кінцевою датою.

Читайте такожУкраїна планує запустити в космос сім супутниківНагадаємо, на початку грудня стало відомо, що український супутник "Січ-2-30" відправили до США. У штатах повинні були проводитися роботи з підготовки до запуску.

Варто відзначити, що супутник "Січ-2-30" виготовлений КБ "Південне" (м.Дніпро) для цивільних потреб української держави.