Вчені знайшли новий вірус / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У Маріанській западині під час нового дослідження виявили найглибоководніший вірус на планеті.

Як пише Gizmodo, він мешкає на глибині 8 900 метрів. Відкриття зробили вчені Китаю та Австралії. Вони назвали новий вірус vB_HmeY_H4907.

За словами співавтора дослідження, вірусолога з Океанського університету Китаю Міна Вана, vB_HmeY_H4907 знайшли у відкладеннях піднятих з морського дна на глибині майже 9 000 метрів. Науковці провели генетичний аналіз і виявили, що фаг є частиною раніше непізнаного сімейства вірусів Suviridae, широко поширеного у Світовому океані.

Відео дня

Вчені вважають, що знайдений вірус є бактеріофагом, тобто використовує бактерії для створення більшої кількості себе. Він заражає бактерії Halomonas, які мешкають у глибоководному середовищі, а також біля гідротермальних джерел.

При цьому vB_HmeY_H4907 вибудовує з бактеріями відносно дружні стосунки. Він генетично дуже схожий на свого господаря і являє собою лізогенний фаг — вбудовує свій генетичний матеріал у бактерію і не вбиває її. За даним науковців, бактерія і вірус розмножуються одночасно. Припускається, що знайдений фаг насправді міг еволюціонувати разом із цими бактеріями, що забезпечило йому виживання на глибині океану.

Інші новини про віруси

Дослідники виявили ДНК понад 30000 вірусів, вбудованих в геноми різних одноклітинних мікробів. Вчені виявили фрагменти вірусів у різних організмах, включаючи тварин, рослини та гриби. Наприклад, ссавці несуть у своїй ДНК безліч вірусних фрагментів, а близько 8% геному людини складається з ДНК стародавніх вірусних інфекцій.

Паразит, який перетворює мурах на "зомбі", заражаючи й захоплюючи контроль над їхнім мозком, "ще більш хитрий, ніж вважалося раніше", вважають вчені. 

Вас також можуть зацікавити новини: