2019 рік для України уже є знаковим - 7 січня православним вірянам представили Томос.

Яким же був шлях священного документа до України?

У квітні 2018 року Петро Порошенко звернувся до Вселенського патріарха про надання автокефалії Українській церкві.  Текст Томоса для православної церкви України було затверджено 29 листопада у Стамбулі.

15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор. Під час нього було оголошено про об'єднання в єдину Православну церкву України. Її предстоятелем став митрополит Переяславський і Білоцерківський Єпіфаній. Кафедральним собором Православної церкви України став Михайлівський Золотоверхий монастир.

Читайте такожПЦУ набуде статусу патріархату після об’єднання з усією колишньою УПЦ МП і визнання її усім світовим православ’ям

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ. Церемонія підписання Томосу відбулася в патріаршому храмі Святого Георгія у Стамбулі. 6 січня Варфоломій передав Томос предстоятелю новоствореної ПЦУ Єпіфанію.

А вже 7 січня Томос показали українцям. Його розмістили у Софії Київській. На днях у Стамбулі відбудеться Синод Вселенського патріархату. Усі єпископи, які прибудуть на синод, поставлять свої підписи під Томосом. Після цього священний сувій навіки повернеться в Україну.