За словами Епіфанія, попереду ще багато спільної праці для зміцнення церкви / фото УНІАН

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній заявив, що автокефальна ПЦУ увійшла до родини православних церков як рівна з усіма іншими, але попереду ще багато роботи для її зміцнення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час різдвяної літургії в Софійському соборі, першого богослужіння після надання томосу про автокефалію ПЦУ.

«Наша правдива Українська православна церква увійшла до родини православних церков як автокефальна, рівна з усіма іншими. Вчора відправленням спільної божественної літургії в кафедральному соборі святого Юрія Переможця на Фанарі ми засвідчили євхаристійну єдність зі вселенським православ’ям, тому двері нашої єдиної помісної православної церкви відчинені для всіх, хто бажає разом в ній служити Богові та її народові», - заявив він.

Відео дня

За словами Епіфанія, попереду ще багато спільної праці для зміцнення церкви.

«Найперше маємо надалі підносити молитви за церкву, за подолання ворожнечі та за примноження любові», - додав митрополит.

Читайте такожПравославна церква України запустила власний сайт

«Ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження та ворожнечу, бо лише через прощення одне одному ми зможемо справді утвердити єдину помісну автокефальну Українську православну церкву», - наголосив Епіфаній.

Митрополит Київський і всієї України звернувся до вірян відкидати заклики до розпалювання ворожнечі чи до насильства.

Як повідомляв УНІАН, у Софійському соборі триває різдвяна літургія, на якій демонструють томос про надання автокефалії Православній церкві України.

У спільній молитві також беруть учать президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати України, члени Кабінету міністрів України, українська інтелігенція, капелани та волонтери.

6 січня, в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанию. У томосі йдеться, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.