Бронь від мобілізації отримують представники критично важливих спеціальностей / фото УНІАН

Низка категорій військовозобов'язаних українців можуть отримати так звану бронь від мобілізації, за це відповідають Міністерство економіки та інше профільне відомство, до сфери діяльності якого належить потенційний мобілізований. Наприклад, за водіїв відповідає Міністерство інфраструктури.

Про це розповів сайту "Телеграф" адвокат, голова "Української незалежної фундації юристів" Ростислав Кравець.

За словами експерта, для бронювання співробітника потрібно надати докази і документи, які підтверджують необхідність його роботи на підприємстві. Також важливо підтвердити й необхідність роботи самого підприємства у воєнний час.

Відео дня

"Як показує практика, досить розпливчасті вимоги для того, щоб отримати "бронь". І задовольнити відповідні норми часом складно", - констатував Кравець.

Як приклад тих, хто має бронь від мобілізації, адвокат навів суддів Верховного Суду, а віднедавна - і народних депутатів України, що пов'язано зі змінами в законодавстві.

Раніше українцям пояснили деякі деталі щодо мобілізації 2022. Зокрема, за словами начальника Управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне в першу чергу для того, щоб людина стала на військовий облік.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.

Раніше в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.