Військовий прокоментував відсутність демобілізації у новому законі / ua.depositphotos.com

Командир підрозділу Terra у складі 3 окремої штурмової бригади (ОШБр) Микола Волохов прокоментував виключення пункту про демобілізацію з ухваленого напередодні закону про мобілізацію. 

"Цей законопроект у мене викликає неоднозначні враження. Мав час подумати. Там немає пункту про демобілізацію – того пункту, який дуже сильно очікують всі військовослужбовці. Дуже хочеться розуміти, коли закінчиться війна і хочеться потрапити додому", – сказав він в ефірі телемарафону. 

Водночас із цим, Волохов зазначив, що хоч відсутність демобілізації й викликала обурення серед військових, але вона має свої причини. 

Відео дня

"У нас бажання не просто піти з війська, а повернутися до нормальної країни. Адже як можна прогнозувати демобілізацію, якщо ми не можемо знати, скільки ми мобілізуємо людей. Тому наскільки якісно та в якому складі пройде мобілізація – дасть відповідь на те, коли можна буде відпускати людей, які служать", – пояснив Волохов.

За словами військового, про питання демобілізації треба говорити вкрай обережно. 

"Якщо ми демобілізуємо тих людей, на яких тримається фронт, ухвалимо таке емоційне рішення, то цим людям може не бути куди повертатися. І той наслідок, який відбудеться – буде набагато гірше. На цей момент я радий, що рішення про демобілізацію приймається виважено і буде зважений той параметр, наскільки успішно будуть мобілізовуватися люди до війська", – сказав Волохов. 

Демобілізацію прибрали з нового законопроекту: що відомо

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною радою законопроект про мобілізацію. Закон набирає чинності закон 18 травня 2024 року.

Напередодні нардепи проголосували за виключення із законопроекту пункту про демобілізацію військовий. Натомість прем'єр Денис Шмигаль доручив Кабміну розробити окремий законопроєкт про демобілізацію і внести його до Верховної Ради.

На думку нардепа та полковника СБУ Романа Костенка, за умови постійних ротацій 70-80% військових повернулися б на фронт після демобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: