Експерт назвав умову швидкої перемоги України над РФ / УНІАН

З метою швидшого завершення війни на користь України треба створити чисельну перевагу над російськими окупантами, що вимагає мобілізації великої кількості громадян.

Про це військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий сказав під час спілкування у ньюзрумі "Новинарні".

На його переконання, до війська треба мобілізувати багато людей як для активної наступальної війни (якщо відбудеться поновлення постачання боєкомплекту союзниками), так і для оборонної війни (якщо постачання союзники не поновлять).

Відео дня

Водночас, за його словами, наразі не відомо, які саме доопрацьовуються положення про зміни до відкликаного законопроекту про мобілізацію.

При цьому, Дикий пояснив, для чого Збройним силам України потрібно мобілізувати 500 тисяч людей.

"Ми просто беремо відкриті джерела, або, якщо ми їм не віримо, то беремо джерела нашої розвідки - вони у даному разі абсолютно співпадають, і ми просто цікавимося тим, а скільки за цей час мобілізувала рашка (Росія - УНІАН). І ми виходимо на цифру, що за 2023 рік в Росії мобілізовано біля пів мільйона людей", - сказав Дикий.

Військовий аналітик переконаний, що в Україні було "вичерпано ліміт того, чого можна добитися, воюючи значно меншою кількістю людей, аніж твій ворог".

Він відзначив, що Україна увесь час воює в рази меншою кількістю людей, аніж росіяни.

"Ми й при цьому добилися дуже серйозних успіхів, але це вже реально максимум. Справа у тому, що є деякі речі, які вже просто не перестрибнеш. От є арифметика, якщо додавати "два на два", множити "два на два" - як ти не хочеш, 48 не вийде, а буде чотири. І власне, воювати значно меншою кількістю людей, аніж у твого ворога, можна, але за умови, якщо у тебе абсолютно технологічна перевага", - відзначив Дикий.

У цьому зв'язку, як приклад технологічної переваги, він навів поточні операції коаліції країн Заходу проти хуситів у Червоному морі і в Ємені, коли застосовуються есмінці і ракети проти бедуїнів на джипах, а й інколи на верблюдах.

"Я думаю, що ні в кого немає ілюзії, що у нас з орками технологічне співвідношення як у західної коаліції з хуситами", - додав Дикий.

При цьому, він підкреслив, що Україна і Росія воюють "у одній ваговій категорії" зі зброєю майже одного покоління, часто одними й тими ж моделями озброєння, що свідчить про абсолютно один технологічний рівень.

"Із цього витікає, що при однаковому технологічному рівні має бути як мінімум однакова кількість бійців. Кажу як мінімум, тому що хочеться закінчити цю війну швидше. А для того, щоби вона закінчилася швидше, бажано було би хоча б раз за цю війну створити чисельну перевагу над ворогом", - наголосив Дикий.

Він нагадав, що Україна увесь час воює у меншості.

Мобілізація в Україні - останні новини

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський вважає, що мобілізація повинна бути справедливою, щоб представники ТЦК не шукали ухилянтів на вулицях.

Раніше президент заявляв, що військові звернулися із запитом відносно мобілізації у кількості близько 450-500 тисяч людей. Водночас, пізніше глава держави сказав, що не побачив поки достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати, що саме півмільйона потрібно мобілізувати.

Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект про мобілізацію, який передбачав посилення мобілізаційних заходів. В урядовому законопроекті знайшли багато недопрацювань і зрештою Кабмін відкликав цей документ з Ради.

26 січня глава фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія повідомив, що однією з наступних новацій в процесах мобілізації має стати поява цифрового "сертифіката військовозобов'язаного".

Народний депутат, заступник комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв повідомив, що сертифікати військовозобов'язаних будуть мати електронну складову і можуть замінити військові квитки. Ці сертифікати міститимуть усі дані про військовозобов'язаних, у тому числі, чи мають вони право на відстрочку.

Вас також можуть зацікавити новини: