Генерал ЗСУ постане перед судом за розкрадання грошей, за які мали побудувати бліндажі на Донбасі

Зведені споруди не відповідали вимогам Міноборони та були непридатними для забезпечення захисту військових.

Обвинувальний акт стосовно генерал-майора Збройних сил України та посадовця Донецької обласної державної адміністрації, обвинувачених у завданні Міністерству оборони 2,8 млн грн збитків під час будівництва інженерних фортифікаційних споруд в зоні проведення Антитерористичної операції на Донбасі, скеровано до суду.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Зазначається, що у 2015 році Кабінетом міністрів з резервного фонду бюджету з метою зміцнення обороноздатності держави виділено Міністерству оборони кошти для будівництва інженерних фортифікаційних споруд в зоні проведення Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Зокрема, для будівництва зазначених споруд міністром оборони було затверджено відповідну проектну документацію, що враховувала передовий досвід країн – учасників НАТО при будівництві аналогічних споруд.

Читайте такожЕкс-нардеп прийшов п'яним на засідання суду про багатомільйонне розкрадання (відео)

«Однак, генерал-майор ЗСУ та посадовець Донецької ОДА, діючи в інтересах підрядної організації – комерційного підприємства, забезпечили перерахування йому коштів за роботи з будівництва фортифікаційних споруд, що були самостійно виконані підприємством як експериментальні та не відповідали замовленій Міністерством оборони проектній документації, що призвело до неможливості використання фортифікаційних споруд для забезпечення захисту військовослужбовців», - йдеться у повідомленні.

У САП додали, що внаслідок протиправних дій вказаних осіб державі спричинено шкоду на загальну суму понад 2,8 млн грн.

За інформацією відомства, на сьогодні досудове розслідування у справі завершено. Обвинувальний акт щодо двох осіб за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу направлено для розгляду до Вищого антикорупційного суду.

Деталі справи

У липні 2020 року прокурори САП та детективи НАБУ завершили досудове розслідування у справі за підозрою чиновника Донецької облдержадміністрації у розкраданні 2,87 млн грн під час зведення бліндажів на території проведення Антитерористичної операції в Донецькій області.

Зокрема, начальник департаменту капітального будівництва Донецької ОДА, діючи в інтересах підрядної організації, що здійснювала будівництво фортифікаційних споруд, незважаючи на їхню невідповідність проектній документації та неможливість подальшого використання, прийняв виконані будівельні роботи.

Дії посадовця кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу («зловживання владою або службовим становищем»).