Як сьогодні живе місто черешень? / фото ua.depositphotos.com

Черешнева столиця України, місто зелені та краси, в яке росіяни вчепилися своїми пазурами. 24 лютого 2022 року жителі Мелітополя Запорізької області прокинулися від жахливих вибухів, Росія бомбардувала аеродром та домівки мирних людей. Скоро загарбники захопили адмінбудівлі.

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", мирними протестами мелітопольці щодня нагадували окупантам, на чиїй вони землі. Вплинути на масові акції вдалося лише зброєю та залякуванням.

"Літали дрони, записували обличчя людей, і потім через деякий час через програму розпізнавання облич почали відловлювати людей", - розповідає Ольга, корінна жителька Мелітополя.  Вона виїхала з окупації, та спілкується з тими, хто залишився в місті.

Нині будинок Ольги, як і десятки інших, привласнили російські військові. Без будь-яких попереджень у неї забрали домівку та все майно. 

Місцева жителька розповідає, що найскладніше у Мелітополі було в перші місяці окупації, коли російським військовим було що грабувати у магазинах, до мародерства заохочували й місцевих жителів. 

Нині усі супермаркети в місті працюють під російськими брендами. Напівпорожні полиці, заповнені переважно російською продукцією, асортимент там взагалі бідний. Люди виживають за рахунок ринків. Роботи у місцевих практично немає, заробляють здебільшого колаборанти, а тим, хто відмовився від співпраці з окупантами, зараз найскладніше.

Ціни у Мелітополі космічні: у той час, коли на підконтрольній Україні території яйця коштували 50 гривень, у цьому місті їхня вартість сягала 150 грн. Складна ситуація і в аптеках: місцеві жителі нарікають на якість російських ліків. Кажуть, що купують їх лише у крайньому разі.

Мелітопольці зізнаються, що в окупантів не вистачає професійних кадрів, тож вчителями тут стали й прибиральниці, і майстри манікюру. Тож дітям доводиться довчатися онлайн зі справжніми вчителями.

Ольга розповідає, що після окупації у місті почали з'являтися цивільні росіяни. Їх завезли й поселили в украдені в українців домівки. Проте після звільнення Херсона росіяни нарешті задумалися над своїм майбутнім, а віра мелітопольців у перемогу України стала міцнішою.

Ситуація в Мелітополі 

Раніше мер Мелітополя Федоров повідомляв, що російські окупанти перетворили місто на військову базу та хаб для "двохсотих". За його даними, морг населеного пункту переповнений тілами окупантів. У місті поширюють рекламу похоронного бюро з відправки двохсотих в Росію. 

Зазначимо, що останнім часом у Мелітополі почастішала "бавовна", там регулярно прилітає по місцях скупчення російських окупантів.

Екс-командувач армії США у Європі генерал Бен Ходжес вважає, що для звільнення тимчасово окупованого Мелітополя пріоритет - припинення руху російської логістики через Маріуполь та Мелітополь до Криму.

Вас також можуть зацікавити новини: