Міністри ЄС закликали владу України розслідувати смерть Шишова

Європейські міністри шоковані звісткою про смерть білоруського активіста.

Міністри закордонних справ ряду європейських країн закликали владу України належно розслідувати смерть голови ГО "Білоруський дім в Україні" Віталія Шишова.

Про це йдеться у їхніх повідомленнях у мікроблозі Twitter.

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс висловив співчуття родині та друзям у зв'язку з "шокуючими новинами" про смерть білоруського активіста Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві.

"Має бути проведене ретельне розслідування обставин, які призвели до його смерті", - наголосив Рінкевічс.

Читайте такожЗниклого напередодні білоруса Шишова знайшли повішеним у парку в КиєвіГлава МЗС Данії Йеппе Кофод теж заявив, що "глибоко приголомшений жахливою смертю білоруського очільника неурядової організації Віталія Штшова".

"Закликаю владу у Києві докопатися до суті справи й представити результати. Неприйнятно, що білоруські атлети та неурядові організації продовжують жити у страху", - наголосив Кофод.

Ще із закликом до української влади провести належне розслідування звернулась глава МЗС Швеції Анн Лінде, а також МЗС Австрії.

Зникнення і смерть Шишова: що відомо

Під ранок 3 серпня тіло Шишова знайшли повішеним у парку у Святошинському районі Києва. Напередодні стало відомо про зникнення громадянина Білорусі під час традиційної пробіжки.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство. Правоохоронці будуть перевіряти всі версії, в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид.

У "БДУ" підтвердили, що за Шишовим стежили. Раніше надходили попередження про всілякі провокації аж до викрадення і ліквідації.

Віталій Шишов активно допомагав громадянам Білорусі й тим, хто постраждав від режиму Олександра Лукашенка перебиратися до України. За словами його друзів, активіст займався верифікацією даних щодо біженців, оскільки серед них було чимало замаскованих співробітників білоруських спецслужб.