Колишній суддя нагадав, що у вссех українців однакові обов'язки щодо захисту Батьківщини / колаж УНІАН, фото УНІАН

Україна дає відсіч Російській Федерації, яка має великі як людські, так і фінансові, тому не час шукати лазівки, щоб не захищати свою країну. Кожен українець повинен бути мобілізований.

"Всі мають однакові обов'язки щодо захисту Батьківщини, але форми виконання обов'язку повинні бути різними. Не треба писати купу нових законопроектів про мобілізацію і знову передбачати в них лазівки для уникнення служби: наприклад, 3 група інвалідності або багатодітність, "вічне студентство" або взагалі це ідіотська пропозиція відкупитися від служби, сплачуючи певну суму до бюджету. Втім, так само недоцільно і всіх забирати в окопи", - пояснив свою позицію колишній суддя Верховного суду Віктор Шишкін в інтерв'ю"Громадське".

За його словами, влада повинна визначити, як використовувати ресурс кожного громадянина для захисту країни, тому що зараз багатьом дозволено не брати участь у захисті країни.

Відео дня

"Під мобілізацією ми чомусь розуміємо тільки одне: окопи. Але мобілізація повинна бути багатоаспектною: не тільки для фронту, а й для тилу. Хтось повинен охороняти склади, працювати на військових підприємствах, розчищати завали після обстрілів, гасити пожежі, будувати фортифікаційні споруди, лікувати поранених, забезпечувати евакуацію людей і т.д. на нас напала держава, чиї людські ресурси і економічний потенціал в рази більше, ніж наші. А ми в законопроектах займаємося відстрочками замість того, щоб всіляко збільшувати свій мобілізаційний ресурс", - зазначив Шишкін.

Він вважає, що не треба звільняти від мобілізації "інвалідів третьої групи, студентів і аспірантів, колишніх полонених або людей, в сім'ї яких є загиблі, а також тих, хто відслужив три роки". Колишній суддя закликав не грати зі змінами призовного віку, дозволяючи молодим здоровим чоловікам уникати виконання свого громадянського обов'язку щодо захисту Батьківщини, а мобілізувати всіх для виконання небойових завдань і продумати диференціальну оплату.

"Якби все це було зроблено, то, можливо, ніхто і не починав би дискусій про конституційність або неконституційність мобілізації, не спекулював би своїми правами. Тому що є люди, які справедливо критикують законопроекти, а є ухильники, які використовують ситуацію, щоб компрометувати все пов'язане з мобілізацією. Можливість мобілізувати людину і в армію, і для виконання тилових завдань знищила б саму потребу в відстрочках, всі лазівки для ухильників", - підсумував Шишкін.

Закон про мобілізацію - останні новини

11 січня Кабінет мініістрів відкликав скандальний законопроект про мобілізацію. Після доопрацювання його повторно винесуть на розгляд до Верховної Ради. Ряд норм законопроекту викликали дискусії, зокрема, електронні повістки, вилучення у підприємців авто, призов інвалідів третьої групи та інше.

В офісі президента запевнили, що закон буде прийнятий в будь-якому випадку

Вас також можуть зацікавити новини: