Експерт пояснив, кому і як можуть заблокувати рахунки через неявку до військкомату / фото ua.depositphotos.com

Новий проект закону про мобілізацію містить норму про заборону ухильникам розпоряджатися власними коштами. Економіст Олег Пендзин вважає, що мова йде про блокування рахунків через несплату штрафів.

"Я вважаю, що коли дійде до обговорення, то вони (автори законопроекту – УНІАН) пояснять, про що йде мова. ТЦК матимуть повноваження без оформлення адмінпротоколу виписувати штраф. Не сплачений протягом встановленого законодавством строку штраф, автоматично вносить порушника до Єдиного реєстру боржників", - зазначив експерт у коментарі ТСН.

За його словами, це єдиний спосіб забезпечити конституційність подібного інструментарію.

Відео дня

"Тобто вони хочуть посилати людині повістку по електронній пошті. Чоловік не з'явився у встановлений термін (в ТЦК - УНІАН), на нього наклали штраф у розмірі декількох тисяч гривень. Не знаю, які вони визначать терміни погашення. Якщо штраф не сплачено, людина потрапляє до реєстру боржників. Якщо людина потрапляє в цей реєстр, то щодо нього починає роботу виконавча служба, яка може заблокувати рахунки, заборонити розпоряджатися майном. Тобто, хочуть зробити такий механізм", - вважає Пендзин.

Також він вважає, що фінальний варіанті цього законопроекту буде іншим, адже ніхто з політиків не хоче поставити хрест на своїй кар'єрі.

Посилення мобілізації - що відомо 

25 грудня в Раду знесли законопроект, який пропонують ряд змін військового права, зокрема передбачено внесення змін Кодекс про адміністративні правопорушення та Кримінальний Кодекс про посилення відповідальності за військові правопорушення.

Одна з норм документа говорить про те, що українські чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, зможуть звертатися за оформленням паспорта, зокрема, закордонного, і за консульськими послугами в закордонні дипломатичні установи України тільки при пред'явленні військово-облікових документів.

При цьому за порушення окремих норм закону про мобілізацію ухильників можуть вносити до Єдиного реєстру боржників. Таке рішення приймають керівники ТЦК.

Вас також можуть зацікавити новини: