НАТО намагається уникнути помилок 2008 року / фото ua.depositphotos.com

Саміт НАТО у Вільнюсі, що стартує завтра, буде значною мірою присвячений Україні та перспективам її членства в Альянсі. Над цією зустріччю постійно незримою тінню висить сумнозвісний саміт НАТО 2008 року в Бухаресті, який, на думку багатьох, дав старт російській військовій агресії проти Грузії та України. 

Як пише The Washington Post, 15 років тому в столиці Румунії лідери Заходу не змогли знайти одностайності з питання про те, чи слід надавати членство Грузії та Україні. Двом країнам було запропоновано невизначене зобов'язання вступити до Альянсу в якийсь момент у майбутньому, без встановленого плану щодо того, як і коли це може бути досягнуто.

Видання зазначає, що тоді США виступали за членство України та Грузії, а проти була в першу чергу Німеччина. Її канцлер Ангела Меркель вважала, що пострадянські стрни політично не готові вступити в альянс, і косо дивилася на ініціативи, які можуть "дражнити ведмедя" в Кремлі.

Відео дня

Результатом саміту в Бухаресті стало вторгнення РФ і в Грузію, і в Україну. Примітно, що Володимир Путін був присутній особисто на саміті в Бухаресті на запрошення НАТО і публічно заявив, що членство України і Грузії в НАТО буде загрозою для Росії. І, як кажуть, тоді ж у приватному порядку він сказав президенту США Джорджу Бушу, що не вважає Україну "справжньою національною державою". 

"Зараз, коли лідери НАТО збираються на цьому тижні у Вільнюсі, столиці Литви, українські офіційні особи вимагають, щоб західні колеги пам'ятали про спадщину Бухареста", – пише WP, наводячи відповідні цитати Міністра оборони Резнікова і глави МЗС Кулеби.

Автори публікації відзначають, що Київ не очікує негайного вступу в НАТО через війну з Росією, але сподівається отримати виразне Запрошення в альянс і чіткі гарантії безпеки на найближчі роки. Однак тепер проти членства України виступають вже й самі США, які 15 років тому займали протилежну позицію. Байден чітко дав зрозуміти, що не тільки поточна війна, а й проблема корупції стоїть на шляху українського членства в Альянсі.

Аналітики, які виступають за прискорений вступ України в НАТО, стверджують, що урок 2008 року полягає в тому, що Захід більше не може боятися "дражнити ведмедя", оскільки Путін запустив агресію в той момент, коли процес вступу України в НАТО навіть не стартував.

"З самого початку існування Альянсу і до сьогоднішнього дня кремлівські лідери-від Сталіна до Путіна — ніколи не нападали на членів НАТО. А НАТО, звичайно, ніколи не нападало на Радянський Союз і ніколи не нападе на Росію. Війна в Європі прийшла тільки туди, де немає НАТО", – заявив колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

Цю реальність вже усвідомили багато учасників саміту в Бухаресті 2008 році. 

"До вторгнення Росії в Україну в 2014 році ми з деяким співчуттям ставилися до ідеї, що Україна може стати мостом між Росією і Заходом. Але російське вторгнення в Україну в 2014 році зруйнувало цю ідею, особливо для українців. Своєю агресією Росія домоглася якраз того, що пізніше визнала загрозою своїй безпеці. Це повернуло питання про розширення НАТО до порядку денного".- писали в спільній статті, опублікованій минулого місяця, радник Джорджа Буша з національної безпеки Стівен Хедлі і головний радник Ангели Меркель із зовнішньої політики і національної безпеки Крістоф Хойсген.

Саміт НАТО у Вільнюсі - останні новини

Днями президент США Джо Байден заявив, що Україна не готова до вступу в НАТО в розпал війни. До розгляду цього питання повернуться тільки після встановлення миру.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна висловив думку, що Україну зрештою запросять приєднатися до НАТО – незважаючи на поточну позицію США. За словами естонського міністра, союзники по НАТО у Вільнюсі намагатимуться просунути Бухарестську заяву 2008 року, яка не містила жодної конкретики щодо термінів вступу України. Також розглядається варіант запропонувати відмовитися від плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) для України, що підтримують Байден та інші лідери.

Вас також можуть зацікавити новини: