МКЧХ обіцяє домагатися доступу до українців у Оленівці \ фото соцмережі

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) продовжуватиме вимагати отримання доступу до українських військовополонених, зокрема й до колонії в окупованій Оленівці.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це під час розмови з керівником ОП Андрієм Єрмаком заявила нова президентка МКЧХ Мір’яна Споляріч-Еггер.

Єрмак закликав Споляріч-Еггер зробити все можливе для направлення місії Червоного хреста до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, де наприкінці липня внаслідок терористичного обстрілу з боку російських окупантів було вбито понад 50 захисників України.

Відео дня

За його словами, наша держава зі свого боку готова всіляко сприяти такій місії.

Керівник ОП переконаний, що 17 жовтня представники МКЧХ мають прибути на лінію розмежування на сході України.

На його думку, це стало б дуже важливим кроком.

Своєю чергою, Споляріч-Еггер зробила акцент на важливості того, щоб співробітники МКЧХ мали доступ до військовополонених, зокрема в Оленівці.

"Це – мій пріоритет. І ми продовжуватимемо вимагати отримання доступу", – наголосила вона.

Нагадаємо, українська строна не раз критикувала МКЧХ за бездіяльність щодо з'ясування обставин і інших деталей теракту у виправній колонії в Оленівці, де російські окупанти тримають українських військовополонених.

Вбивство українських військовополонених у Оленівці

В ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії в окупованому селищі Оленівка у Донецькій області стався вибух, в результаті якого зруйнована будівля, де утримувалися виведені з заводу "Азовсталь" українські військовополонені.

Одразу після вибуху Росія звинуватила ЗСУ в обстрілі виправної колонії. За даними російської сторони, загинули понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Українські силові структури назвали вибух в Оленівці російським терористичним актом для приховування військових злочинів, дискредитації ЗСУ, зриву постачання зброї.

Українська сторона так і не отримала офіційних відповідей від Росії щодо списків загиблих і поранених в результаті теракту.

19 серпня радник керівника офісу президента Михайло Подоляк звинуватив міжнародні організації, Міжнародний Комітет Червоного Хреста в тому, що вони відмовчуються, в той час, коли Росія українських полонених морить голодом, катує, вбиває.

13 жовтня Україна висунула вимогу МКЧХ, давши три дні для направлення місії до колонії в окупованій Оленівці.

Вас також можуть зацікавити новини: