Командир бригади "Холодний Яр" Павло Паліса / кадр з відео

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Павло Паліса в інтервʼю Суспільному.

"Я проти демобілізації до завершення війни. Найперше: люди в строю — носії бойового досвіду. Наступний момент: 36 місяців (служби до права на демобілізацію – УНІАН). Це як я неодноразово чув: мовляв, ми віддаємо борг державі. Який борг? Кому ми що винні? Ми не віддаємо борги — ми боремося за майбутнє. Після 36 місяців можна вважати, що вже те майбутнє, за яке ми боремося, настало? Ні", – наголошує військовий.

На це журналістка заважила, що саме це і змушує людей ухилятися мобілізації – перспектива постійного перебування на війні без чітких строків закінчення служби. Але Паліса вважає, що додаткова мобілізація значно полегшить становище тих, хто воює на передовій.

Відео дня

"Ми отримаємо змогу частіше проводити ротації, з більшою періодичністю відновлювати боєздатність підрозділів, таким чином зменшимо їхній час перебування на передньому краї. Фізичне і психологічне навантаження зменшаться. У бійців буде можливість відпочити, побути з сім'єю", – зауважив командир.

А поки примусова мобілізація буксує, проблему із дефіцитом бійців "Холодний Яр" намагається вирішувати за допомогою рекрутингу добровольців.

"Люди приходять. На жаль, не в тій кількості, в якій би ми хотіли. Але це, здається, більше пов'язано з загальними настроями в суспільстві. Взагалі, я з прийняттям цього закону [про мобілізацію] очікую, що частина громадян зрозуміє, що все ж таки треба долучатися до захисту держави. І зробить вибір на користь 93-ї бригади "Холодний Яр" – каже комбриг.

За його словами, рекрутинг та мобілізація – це два процеси, які мають працювати паралельно, і одне не має бути заміною для іншого. 

"Рекрутинг повинен працювати і у післявоєнний час. В першу чергу, для відбору мотивованих людей. Дати людині вибір самостійно обрати підрозділ — це добре", – наголосив Паліса і зауважив, що процес мобілізації варто удосконалити, врахувавши, що працює, а що ні.

Мобілізація в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, командувач Національної гвардії Олександр Півненко висловив думку, що мобілізація в Україні "прокинеться", коли РФ натисне "далі нікуди". За його словами, це в характері українців – гуртуватися тоді, коли сильно тиснуть.

Також ми розповідали, що Україна розпочинає "м'яку" мобілізацію. Цивільні вербувальники, озброєні ноутбуками та пакетами інформації, пропонують патріотично налаштованим волонтерам іти на війну.

Вас також можуть зацікавити новини: