Веніславський пояснив, чому в Україні зараз не може бути демобілізації / колаж УНІАН, фото УНІАН

Положення про демобілізацію виключили з нового закону про мобілізацію на прохання Кабінету міністрів. Для вирішення цього питання уряд має розробити окремий проєкт закону.

"Через те, що суб'єкт права законодавчої ініціативи - Кабінет міністрів України - ухвалив рішення і звернувся з листами, які ви можете знайти вже, їх направлено до Верховної Ради України, з проханням вилучити ці питання і доручити уряду розробити окремий законопроєкт, пов'язаний зі звільненням", - розповів народний депутат і член Комітету Верхової Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

При цьому він вказав, що в період війни демобілізації в країні бути не може, тому мова може бути лише про додаткові умови для звільнення.

Відео дня

"Я б тут не застосовував термін "демобілізація", він в умовах війни взагалі не застосовується, оскільки демобілізація - це переведення загалом усього на мирний лад, а до кінця війни ми можемо говорити тільки про додаткові підстави для звільнення з військової служби окремих категорій військовослужбовців, які протягом певного терміну виконували бойові завдання", - пояснив політик.

За словами Веніславського, Кабмін має розробити закон, який регулюватиме питання звільнення з військової служби військовослужбовців, які воюють.

Демобілізація в Україні - останні новини

Рада ухвалила в цілому проєкт закону про мобілізацію, але з документа прибрали всі положення, які стосувалися демобілізації. Рішення підтримали 283 народні депутати.

Спікер Міноборони Дмитро Лазуткін прокоментував виключення такої важливої для військових норми. За його словами, демобілізація - це мирний процес, а війна триває, і можливість подальшої ескалації також виключати не можна. Водночас він зазначив, що триває робота над окремим законопроектом, який встановить терміни для демобілізації військових та умови цього процесу.

Вас також можуть зацікавити новини: