В Києво-Печерській Лаврі молилися за Росію, каже священник / Ілюстрація REUTERS

Під час богослужіння у суботу, 12 листопада, у Києво-Печерській Лаврі нібито прославляли Росію.

Священник ПЦУ Михайло Омелян обурений, що на 262-й день російської агресії ніхто з вірян не звернув увагу на відверто проросійську пісню. Він опублікував відео з Лаври, зазначивши, що отримав його від випускника КПБА, який з друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у Лаврі.

"На території Києво-Печерської Лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за Росію. Який жах! Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і – мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях??? Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до "церкви" окупанта?", - написав священник.

Відео дня

На опублікованих служителем церкви кадрах чути, як церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують і про Росію, і про "матушку-Русь".

"Звон плывёт, плывёт над Россиею, Пробуждается матушка-Русь", - йдеться у пісні.

Втім деякі коментатори засумнівалися в автентичності ролика та запідозрили, що аудіоряд могли накласти на відео. Священник опублікував скріншот, який підтверджує, що відео зняли 12 листопада в Києво-Печерській Лаврі.

Дані про дату знімання відео / facebook.com/mykhailo.omelian

Скандал вже прокоментував міністр культури України Олександр Ткаченко. За його словами, розслідуванням інциденту вже займаються Національна поліція України та Служба безпеки України. 

"Наразі першочергово важливо встановити автентичність відео. Від цього будуть залежати подальші дії та наслідки. В разі, якщо відео є автентичним, ми закликаємо вжити негайних процесуальних дій щодо очільників УПЦ", - зазначив Ткаченко.

Тим часом у Службі безпеки України заявили, що вивчають інцидент. Голова СБУ Василь Малюк наголосив, що цей випадок не залишиться без відповідної реакції.

"В СБУ вже вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської Лаври, - де співали пісень, що вихваляють "русский мір". Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України, чекає на "пробудження матушкі-русі", мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", - сказав він.

Києво-Печерська Лавра: скандали

Києво-Печерська Лавра - одна із найбільших християнських центрів-святинь країни. Втім, діяльність Лаври нерідко ставали об'єктом критики через імперсько-центричні стереотипи в дусі Московського патріархату, схиляння перед російськими царями, поширення радянських історичних міфів.

Раніше священники Києво-Печерської Лаври напали на журналістів після питання про агресію Росії.

Лише на другому місяці війни у Лаврі почали поступово говорити про можливий вихід з-під підпорядкування Росії. Наприкінці березня на території святині чергувала поліція і розміщувалися біженці.

Згодом предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій зустрівся з полоненими окупантами. Він подарував їм шоколадки та заспівав "Многая літа" поіменно, а також заявив, що за всіх їх молиться.

Вас також можуть зацікавити новини: