Росія змінила тактику депортації маленьких українців / фото ua.depositphotos.com

З тимчасово окупованих територій російські загарбники збираються вивезти до РФ 50 тисяч українських дітей.

Відповідні дані на брифінгу у медіацентрі "Україна – Одеса" оприлюднила адвокат, директор громадської організації "Східна правозахисна група" Віра Ястребова.

"Через наші джерела нам стало відомо, що станом на 1 серпня 2023 року окупаційна влада вже вивезла понад 30 тисяч дітей, а планує вивезти 50 тис. дітей", - сказала Ястребова. 

Відео дня

За її даними, Росія наразі змінила тактику депортації маленьких українців, почавши вивозити їх під приводом оздоровлення. Зараз окупаційна влада використовує більшу кількість груп дітей, але з меншою чисельністю, ніж це було до того, як президент РФ Володимир Путін та уповноважена з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова "отримали" ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за депортацію українських дітей до Російської Федерації.

"Отже фактично на сьогоднішній день ми розуміємо, що чекати повернення з так званого оздоровлення не приходиться. Це просто спроба кремлівської влади приховати свій злочин під так званим оздоровленням. Це просто новий формат депортації, який ще має так звану другу можливість депортації, яка вже працює на окупованих територіях Луганської області", - сказала адвокатка.

Вона уточнила, що йдеться про "банк даних" дітей сиріт, який вивчають так звані прийомні батьки з Російської Федерації. Росіяни обирають дитину, як в каталозі, а потім приїжджають на тимчасово окуповані території України, забирають дитину та вивозять до РФ. 

"Таким чином буде дуже складно ідентифікувати, куди саме дитина потрапила. Ми розуміємо, що дітям змінюються їхні анкетні дані, тож встановити потім їхнє місце знаходження та забезпечити механізм повернення дуже складно", - наголошує Ястребова.

Викрадення Росією українських дітей

Як повідомляв УНІАН, після захоплення певних територій України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію РФ та Білорусі. Зокрема, до центрів перевиховання та для всиновлення до російських родин. 

Україна встановила імена близько 20 тисяч незаконно вивезених дітей та працює над їхнім поверненням. В той же час, зазначається, що викрадених неповнолітніх може бути більше.  

Саме через незаконну депортацію уповноважена з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, визнала депортацію близько 4,8 мільйона українців, серед яких - 700 тисяч неповнолітніх.

Вас також можуть зацікавити новини: