Комаровський розповів, чи потрібно відразу приймати йодид калію в разі вибуху / фото УНІАН

Якщо на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) відбудеться вибух, нікому відразу приймати препарати йоду не треба, заявив український лікар, блогер Євген Комаровський.

За його словами, йодид калію треба буде прийняти тільки тоді, коли влада скаже:

"Коли станеться вибух, і буде зрозуміло, що є викид радіоактивного йоду, тоді у всіх засобах масової інформації на потенційно небезпечній території буде повідомлення: "Товариші, терміново прийміть калій йодид"... У будь-якому випадку калій йодид приймається тільки тоді, коли уповноважені органи державної влади вам про це скажуть".

При цьому Комаровський пояснив, чому не треба відразу приймати йод у зв'язку з аварією на Запорізькій АЕС:

"Реактори на Запорізькій АЕС були зупинені у вересні 2022 року. Ядерна реакція, реакція поділу урану не відбувається, тому немає можливості утворюватися йоду... Калію йодид потрібно мати вдома, тому що в нашій країні є ще реактори, які працюють, тому що може бути загроза застосування ядерної зброї. Але саме на Запорізькій атомній електростанції неможливий викид радіоактивного йоду, оскільки період напіврозпаду у йоду трохи більше 8 днів, а ядерна реакція на станції не відбувається вже 9 місяців".

Загроза теракту на Запорізькій АЕС - актуальне

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міноборони України, генерал-майор Кирило Буданов заявив, що біля 4 з 6 енергоблоків Запорізької АЕС російські війська розмістили техніку з вибухівкою. За його словам, Росія завершила підготовку до теракту.

У розвідці також повідомили, що прораховують наслідки можливих сценаріїв у разі реалізації теракту РФ на ЗАЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: