За даними ЗМІ, прикордонники Білорусі вирішили обмежувати в'їзд з боку України / фото УНІАН

Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь вирішив обмежувати в'їзд з боку України у зв'язку з COVID-19.

Про це повідомляє TUT.BY з посиланням на коментар прикордонної служби країни. Цю інформацію підтверджує й ДПСУ.

«У зв'язку зі сформованою епідемічною обстановкою в суміжних країнах Білорусь тимчасово обмежує в'їзд на свою територію через наземні пункти пропуску окремих категорій фізичних осіб з Латвії, Литви, Польщі та України», - заявили прикордонники.

Відео дня

Читайте такожУкраїна спростила видачу посвідок на тимчасове проживання для білоруських ІТ-фахівців

При цьому, під обмеження не підпадають: співробітники дипломатичних представництв і консульських установ, документованих дипломатичними і службовими паспортами; водії транспортних засобів, призначених для виконання міжнародних автомобільних перевезень; члени поїзних і локомотивних бригад міжнародного залізничного сполучення.

Також сказано, що до Білорусі зараз впускають тільки вантажні машини і дипломатичний транспорт, а всім іншим кажуть, щоб поверталися назад.

Разом з тим, всіх охочих з Білорусі випускають. Водіїв і пасажирів міжнародних автобусів попереджають, що вони не зможуть повернутися назад, якщо зараз перетнуть кордон на виїзд. Водії їхати відмовляються. Деякі пасажири шукають можливість продовжити поїздку.

Державна прикордонна служба України підтвердила інформацію про обмеження в'їзду.

"Згідно з повідомленнями, які надійшли в органи охорони державного кордону України від відповідних органів Республіки Білорусь, білоруська сторона з 29 жовтня обмежує пропуск через кордон. Вказані обмеження суміжна сторона аргументує додатковими заходами з недопущення поширення коронавірусної інфекції", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією від ДПСУ, ці обмеження не поширюються на осіб, які перетинають кордон за дипломатичними або службовими паспортами, водіїв вантажних транспортних засобів, які здійснюють міжнародні перевезення, та членів поїзних бригад.

Раніше Посол України в Білорусі повідомив, що влада Білорусі на тлі протестів проти режиму Олександра Лукашенка все частіше відмовляє у в'їзді громадянам України. За його словами, останнім часом обмежують в'їзд громадян з трьох країн, а саме - України, Литви і Польщі. Влада Білорусі, як сказав дипломат, вважає, що "окремі люди спортивної статури можуть брати участь в якихось заходах".

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.