Дрон "Джміль-90"

Група українських конструкторів розробила унікальний апарат "Джміль-90". Він може бути як пілотованим, так і безпілотним.

Про це повідомляє Фокус. За словами засновників проєкту, "Джміль-90" спроєктований на основі досвіду створення свого попередника - апарата FlyingBike2018 з урахуванням результатів випробувань останнього. Фахівці зменшили розмір, спростили трансмісію та конструкцію загалом, аби зробити апарат більш технологічним і придатним для масового виробництва.

У підсумку інженери отримали велетеньский квадрокоптер зі скелетованою металевою рамою, двигуном Rotax-582 та стійками-полозами на кшталт тих, якими оснащені гелікоптери.

"Джміль-90" можна застосовувати в бойових цілях. При цьому розробники наразі не продумували встановлення якоїсь конкретної системи озброєння. Втім, інженери кажуть: підвісити до нижньої частини дрона можна що завгодно, аби воно не перевищувало вагу.

Для нанесення ударів по ворогу за допомогою "Джмеля-90" можна використовувати різні типи озброєння - зокрема, самокеровані ракети, які наводяться по лазерноу променю. Крім того, є можливість встановити пусковий уніфікований 50-кілограмовий блок УБ-16-57 з десятком осколкових ракет С-5М, які долають відстань до 2,5 км. В цьому випадку військові вже після знаходження цілі аеророзвідкою можуть запустити дрон, відстрілятися, після чого одразу відвести апарат в укриття.

Також "Джміль-90" можна використовувати як транспортний засіб на фронті. Так, він може доставляти боєприпаси чи зброю на передову чи українським ДРГ в ході висадки на інший берег Дніпра або навіть у Крим.

Після війни безпілотники "Джміль-90" можуть стати у пригоді для перевезення вантажів. Їх також можна буде застосовувати для обробки сільгоспполів.

Дрони українського виробництва

У жовтні українські морські дрони з експериментальним озброєнням вдало атакували російський ракетоносій "Буян" та ворожий корабель "Павєл Дєржавін" в окупованому Криму.

Що це за експериментальне озброєння - українські спецслужби поки що не повідомляють. Армія дронів - і морських, і повітряних - вдало показує себе в дії.

Тим часом усевидющий дрон-розвідник української розробки "Фурія" із радіусом дії в півсотні кілометрів у буквальному сенсі не дає росіянам жити. Цей безпілотник на озброєння ЗСУ поставили ще до початку повномасштабного російського вторгнення, а тепер він працює в найгарячіших точках фронту і став справжньою погибеллю з неба для окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українська армія дронів показала росіянам, який вигляд має війна, - експерт

Секретний українськийдрон за вечір спалив ворожої техніки на 7 мільйонів доларів (відео)

"Особлива краса": українськийдрон ефектно "мінуснув" російський катер (відео)