В ООН визнали, що не можуть допомогти мільйонам українців через Росію

Жителі тимчасово окупованих територій України не мають доступу до гуманітарних організацій.

Гуманітарні організації не мають доступу до мільйонів українців, які перебувають на окупованих російською армією територіях України. З наближенням зими ситуація може погіршитися.

Про це повідомив постійний координатор системи ООН в Україні Деніз Браун в інтерв'ю Голос Америки.

"Факт в тому, що ми регулярно просимо надати доступ через лінію фронту від обох країн, але, на жаль, Російська Федерація ще не надала нам цей доступ. Це чисто гуманітарний запит, заснований на гуманітарному імперативі", - зазначила Браун.

При цьому команда ООН намагається отримати доступ до окупованих територій України на півдні і сході. Браун стурбована, що організація не зможе задовольнити всі потреби українців взимку.

"Ми не зможемо задовольнити всі потреби; ми зосереджуємося на громадах найближчих до лінії фронту, де доступ найважчий, а люди страждають від війни", - вказала представниця ООН.

Зазначається, що її команда активізує допомогу з утеплення, допомагає громадам ремонтувати Обігрівачі, пошкоджені дахи, роздає матраци, ковдри та теплий одяг, а лікарням пропонують резервні генератори та мобільні комплекти обігріву.

В ООН просять виділити 4,3 мільярда доларів на допомогу українцям, з яких залучила майже 3 мільярди доларів. Крім надання їжі, житла та іншої допомоги, Всесвітня організація охорони здоров'я співпрацює з МОЗ України з надання психосоціальної підтримки приблизно 10 мільйонам людей, у тому числі демобілізованих солдатів і дітей, які отримали травми.

Атака на енергетичну інфраструктуру України - що відомо

10 жовтня Російська Федерація здійснила масований обстріл України. Були зафіксовані попадання по об'єктах критичної інфраструктури.

У Міненергетики повідомили, що через обстріли було пошкоджено 30% енергетичної інфраструктура. Українців закликали обмежити споживання електроенергії, щоб розвантажити енергосистему.

Вже 11 жовтня росіяни завдали удару по двох об'єктах енергетики у Львівській області та по Ладижинській ТЕС у Вінницькій області. 15 жовтня вони атакували об'єкт енергетичної інфраструктури в одній з громад Київської області.

17 Жовтня росіяни атакували Київ дронамі-камікадзе і випустили ракети по критичній інфраструктурі Дніпропетровщини та Сумщини, а наступного дня ворожі війська вдарили по об'єкту енергозабезпечення на Лівому березі Києва, а також по об'єктах в Дніпрі та Житомирі.

Президент України Володимир Зеленський закликав українців економити електроенергію у зв'язку зі сформованою ситуацією в енергетичній сфері. 

Вас також можуть зацікавити новини: