Єгор Чернєв розповів про юридичний аспект появи французьких військ в Україні / колаж УНІАН, фото facebook.com/NATO, facebook.com/cherneve

Відправка західних військ в Україну кардинально змінить всі підходи до цієї війни, але наразі це питання швидше теоретичне, адже Захід не готовий морально, а для України це матиме юридичні складнощі. Про це в інтерв’ю "Еспресо" розповів Єгор Чернєв – заступник голови оборонного комітету Верховної Ради та голова постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО.

На його думку, президент Франції Еммануель Макрон дав хід цій дискусії в першу чергу, орієнтуючись на французькі внутрішньополітичні причини та бажаючи зробити Францію лідером Європи на тлі втрати Німеччиною цього лідерства. 

"Дуже показово, що деякі країни відреагували, що вони не виключають також такого розвитку подій і такого роду допомоги для України. Але знову ж таки, не будемо обманюватися – завтра французьких солдатів в Україні не буде", – наголосив Чернєв.

Відео дня

За його словами, якщо раптом Макрон таки наважиться відправити французькі війська в Україну, це поставить одразу кілька питань у суто юридичній площині. По-перше, можливо, на це знадобиться дозвіл НАТО, адже Франція є членом оборонного альянсу. 

По-друге, українське законодавство в принципі не дозволяє розміщення іноземної бази на території України. Чернєв нагадав, що кожного разу, коли в Україні проходили військові навчання за участі іноземних військовослужбовців, або коли в українські порти просто заходили іноземні військові кораблі - для цього доводилося ухвалювати спеціальний тимчасовий закон.

Втім, принаймні в НАТО, можливість відправки військ в Україну повністю не включають, каже депутат. За його словами, військовий керівник альянсу Роберт Бауер ухилився від відповіді на пряме запитання про те, чи може організація просто заборонити Макрону надсилати свої війська в Україну.

"Все ж таки національна армія підкорюється національним рішенням, тобто це не рішення Альянсу, вони не можуть заборонити Франції приймати рішення щодо застосування армії. Але, знову ж таки, відсутність прямої відповіді "ні" також говорить про те, що такі варіанти розглядаються, чи то під парасолькою НАТО, чи без, але, можливо, що національні країни, уряди зможуть ухвалити самостійно таке рішення", – переконаний Чернєв.

Перспектива відправки західних військ в Україну: останні новини

Як писав УНІАН, ЗМІ назвали чотири потенційні напрямки в Україні, де Франція гіпотетично може розмістити свої війська. Зокрема йдеться про опосердковану оборону окремих напрямків.

Також ми писали, що президент Володимир Зеленський вважає доречною появу в в Україні західних військових інструкторів. Це б дозволило значно пришвидшити тренування українських солдатів, яких зараз доводиться відправляти за кордон.

Вас також можуть зацікавити новини: