В Україні хочуть скоротити список жіночих професій, представниці яких мають стати на військовий облік

Наразі військовий облік стосується жінок, які здобули професійну освіту за відповідним фахом.

Генеральний штаб ЗСУ пропонує скоротити список спеціальностей і професій для жінок, представниці яких мають стати на військовий облік уже в жовтні 2022 року.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у п’ятницю, 19 серпня, у Facebook.

Маляр пояснила, що, виходячи з досвіду розгортання частин ЗСУ та інших військових формувань, в Україні немає гострої необхідності збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Водночас в українській армії залишається потреба у спеціальностях та фахівцях у сферах медицини, радіотехніки і харчових технологій.

За її словами, ГУ персоналу Генштабу пропонує внести такі зміни в законодавство:

  • скоротити список спеціальностей та/або професій, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;
  • запровадити добровільну постановку на військовий облік представниць спеціальностей із доопрацьованого списку;
  • визначити, що організація взяття жінок на облік розпочнеться не раніше ніж за місяць після закінчення особливого періоду в Україні.

Маляр стверджує, що обов’язковість військового обліку жінок з відповідними спеціальностями - це норма закону "Про військовий обов’язок і військову службу", яку Міноборони та Генштаб не можуть змінити.

"Якщо буде змінено цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає. Від себе ми підготували пропозиції щодо цих змін у бік добровільності, й наш варіант законопроєкту перебуває зараз на погодженні в інших міністерствах - такий порядок. Але ухвалювати рішення буде парламент", - додала вона.

Маляр наголосила, що з 2014 року жодна жінка не потрапила на фронт примусово, а лише за її згодою.

Як писав УНІАН, з 1 жовтня 2022 року представниці деяких професій і спеціальностей мають стати на облік. Після цього на них як на військовозобов'язаних також поширюватиметься обмеження на виїзд.

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр, питання про мобілізацію жінок в Україні зараз не стоїть. Вона підкреслила, що діє указ президента про мобілізацію, у якому прописана планова кількість людей, яких необхідно мобілізувати. Йдеться про велику кількість – сотні тисяч мобілізованих.

Раніше, в РНБО спростували найпоширеніші фейки про призов на службу жінок України.

Вас також можуть зацікавити новини: