Наразі ситуація на ЗАЕС спокійна / фото ua.depositphotos.com

В Україні не вщухають розмови довкола ймовірного теракту на Запорізькій АЕС. Професор Інституту радіоактивності довкілля Фукусімського університету Марк Железняк розповів, який сценарій стане найбільш небезпечним для ЗАЕС.

В інтерв'ю "Обозревателю" Железняк розповів, що для Запорізької АЕС найнебезпечніший фукусімський сценарій: за такого розвитку подій всі блоки буде знеструмлено. Як наслідок - вони після нагрівання усі вибухнуть, але не одним разом, а поступово.

Він розкритикував заяви про те, що зона зараження у разі вибуху на ЗАЕС може бути в 10 разів більшою, ніж Чорнобильська. Професор наголосив, що ця зона не буде більшою, але забруднення в ній буде вищим.

Железняк стверджує, що зона зараження становитиме приблизно 30 км. За його словами, якщо Росія все ж підірве ЗАЕС, найбільше постраждають розташовані у 10-кілометровій зоні міста Енергодар та Нікополь. Що стосується решти територій, то їхнє забруднення залежатиме від напрямку вітру та наявності опадів.

Загроза вибуху на Запорізькій АЕС

Раніше Зеленський та очільник української розвідки Буданов попередили, що ситуація на ЗАЕС дуже серйозна, адже окупанти замінували її, тому можуть підірвати.

5 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС того дня були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

У МОЗ пояснили, що робити у разі радіаційної аварії через підрив окупантами Запорізької АЕС.

В Росії традиційно того ж дня, 5 липня, почали розганяти інформацію про те, що це нібито Україна готує провокацію на ЗАЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: